Jak se taky dají (ne)dělat Hrabovské listy

Redakční rada Hrabovských listů má za sebou přípravu prvního “svého” čísla. Předchozí číslo sice již bylo schvalováno současnou redakční radou, ale rada do obsahu již nemohla prakticky zasahovat.

Hned na úvod všechny čtenáře příspěvku upozorňuji, že se jedná o můj osobní pohled, který může být zkreslený. Proto článek umísťuji do kategorie Vox populi, nikoliv do Redakční rady HL.

Jako nový člen redakční rady jsem do své funkce vstupoval plný ideálů. Já jsem vlastně ve všem idealista. Před dvěma měsíci jsem se nechal do této funkce nominovat s vědomím, že celé nové osazenstvo redakce určitě bude chtít svým aktivním přístupem něco změnit. Vždyť po změně volalo nemálo občanů, že chtějí změnit HL, především po obsahové stránce. Podle některých se pletu, když říkám, že HL byly v podstatě o škole, školce a běhu. Opravdu se pletu?

Očekával jsem, že v redakční radě bude zastoupen každý politický subjekt v Hrabové, protože takto to sliboval starosta na Zastupitelstvu a byla většina z nás ví, že by tak byla zajištěna vyváženost. Bohužel se tak nestalo, ale útěchou mi alespoň bylo jmenování Jana Šumbery do funkce předsedy redakční rady. Minimálně v tomto ohledu jsem věděl a i dnes vím, že se HL mohou posunout jinam, než kde se nacházejí.

Na začátku příprav květnového čísla se vše jevilo jako cesta správným směrem. Prakticky na všem jsme se v radě shodli – nový vzhled, rozšíření stránek, apolitičnost, kontaktní email, rubrika před 25 lety, kalendář akcí, propojení s webem, neumisťování reklam a mnoho dalšího.

Trochu neplánovaně se nám již v minulém čísle podařilo změnit vzhled HL. Neplánovaně to bylo proto, že nový šéfredaktor neměl možnost sázet text do starého grafického layoutu, proto jsme vybrali nový. Žádný problém nenastal ani s navyšováním počtu stránek. Starosta rovnou na místě jednání redakční rady odsouhlasil, že počet stránek může být od dalšího čísla rozšířen.

Plně se ztotožňuji s tím, co již předseda redakční rady Jan Šumbera psal – nečekejte od nás zázraky a okamžitou změnu… ke změně dojde až po několika číslech. Rovněž souhlasím s tvrzením šéfredaktora pana Pavelky, že každý musí pochopit, že je nutností zkracovat články, které nám jsou zasílány.

Stejně jako minule jsem si i v pondělí na redakční radě dělal poznámky. Dokonce jsem si celé jednání “skrytě” nahrával, z čehož se stal později nepřekonatelný rozpor mezi mnou, panem Pavelkou a panem Fajfrem. Ať hodí po mně kamenem ten, koho jsem někdy nahrávkou, pro vytvoření poznámek, poškodil. Skryté nahrávání jednání neosobní povahy je dokonce “povoleno” judikaturou. Nejedná se o nic neslušného. Nezískal jsem souhlas zainteresovaných, tak onu pozdější mailovou hysterii nemohu a ani nechci zveřejnit.

Na jednání redakční rady nám pan Pavelka nám oznámil, že v dokumentu před sebou má 28 stran textu, ze kterých bude muset vybrat maximálně 11 stran textu. Více textu se do Hrabovských listů nevejde. Další poznámky již bez doprovodného komentáře:

Nepřítomni: Rundt
Přítomni: Šumbera, Strnišťová, Fajfr, Orkáč, Pavelka

  • Nutnost zkracovat články. Obrovský přebytek/převis článků, což je normální a časem bude článků ubývat, pak ale šéfredaktor bude dodávat vlastní články.
  • Mnoho článků bylo nadbytečných – komerční, Policie ČR, Ostrava.
  • 28 stran, použijeme 11.
  • Správně: Komise … MOb Hrabová
  • Správně: Ostrava-Hrabová

Obsah HL:

  • Co úzce souvisí s Hrabovou (Osvobození, Kateřinský běh).
  • Úklid Hrabové, slovo předsedy redakční rady.
  • Pasáž o kronice, volnočasové aktivity neziskových aktivity.
  • Komise pro děti a mládež informuje.
  • Článek JŠ odkáže na rubriku před 25 lety.
  • Z úřadu jubilea.
  • Chovatelé zvou.
  • Benefice hospic Hrabová.
  • Okénko pro seniory.
  • Mladí hasiči.
  • Školní věci. Článek o V. Závadovi.
  • Článek od B. Chlupatého.
  • Informace z Rady (něco se vybere, hlavně info o novém řediteli školy).

Co mě vedlo k nadpisu “Jak se taky dají dělat Hrabovské listy” a k úvodu “Jako nový člen redakční rady jsem do své funkce vstupoval plný ideálů.”?

Již na redakční radě se někteří z nás  pozastavovali nad tím, že šéfredaktor nám přišel povykládat o tom, co bude v HL bez toho, aniž by nám předložil nějaký (tištěný) návrh. Pouze rámcově zmínil (viz poznámky výše), co zařadí do květnového čísla.

Ve čtvrtek 21.5. nám šéfredaktor zaslal návrh květnového čísla a já se nestačil divit. V Hrabovských listech jsou plné dvě strany věnovány školce – “jak to dělají jinde”, jedna strana škole a přibližně jedna strana Kateřinskému běhu. Přestože rozhovor s ředitelkou mateřské školy o její služební cestě bude pro některé zajímavé čtení, mohlo by se to udělat tak, že se část rozhovoru zveřejní v HL a část se zveřejní na webových stránkách (školky nebo obce). Pokud se dívám správně na finální návrh, tak tři méně podstatné články školy jsou na webových stránkách, např. Dopravní soutěž mladých cyklistů, Ukliďme Česko, Měření ovzduší. I nepodstatné články mají v HL místo, ale nesmí to být na úkor těch, které jsou více přínosné. Alespoň takto si já představuji vyvážené HL.

Skutečně většina z nás souhlasí s téměř čtyřmi stranami o škole, školce a Kateřinském běhu? Možná zastupuji menšinu, ale osobně jsem prosazoval zkrácení článků o školce a běhu.

Martin Slepička napsal podruhé krásný historický článek, který nebude zveřejněn. Martin Hruzík na moji objednávku sepsal článek o čápech a jejich novém hnízdě. Článek nebude zveřejněn. Markéta Orkáčová napsala na objednávku starosty úvodní článek do rubriky před 25 lety. Článek nebude zveřejněn. Přestože (nejen) podle mého názoru zaslaný článek od pana “dědy” Slavíka do HL nepatří, rozhodně bych ho uvítal místo uvedených článků o škole a školce.

Mnoho z nás zná pana Fajfra (bývalý člen ODS) a jeho přínos v hudební branži či v dobročinnosti. V tomto směru ho uznávám i já. Mám s ním ale od první schůze redakční rady velmi mnoho mailových přestřelek a celkově zásadní problém. Jeho přínos v redakční radě je zanedbatelný – zaslání pozvánky na jeho benefiční koncert. Možná nesprávně počítám, ale předchozí tři schůze chyběl, protože “prostě” neměl čas. Za mě jasný palec dolů.

Jelikož se obec odmítla podílet na organizaci přihlašování zájemců o lyžarské zájezdy, které pořádala Komise pro děti a mládež, vytvořil jsem na Hrabová.Info potřebné zázemí. Obdobné potíže nastaly v případě uspořádání fotosoutěže pro Kulturní komisi. Obě komise chtěly v minulosti v HL zveřejnit své články s odkazem na Hrabová.Info, ale nikdo se nestačil divit, jak obě komise narazily. Vzal jsem si tedy dovolenou a přijal pozvání na (tuším) lednovou schůzi redakční rady, kde jsem zveřejnění článků s odkazem na Hrabová.Info obhajoval. Přestože argumentačně nemohli starosta, místostarosta a paní Strnišťová obstát, nakonec jsem odešel s nepořízenou. Zdůvodnění bylo, že Hrabová.Info je soukromý web a komise mají využívat web obecní. Navíc nikdo nechce v HL podporovat soukromý web.

Nemilé překvapení mě čekalo v návrhu květnového čísla HL, kde se bez jakýchkoliv problémů objevuje propagace ryze soukromého webu. Pochopitelně jsem na to upozornil, ale jistě Vám dochází, jak to dopadlo. Ostatně komu to nedochází, dojde mu to při čtení HL. Pravidla nejsou pro všechny stejná a přestože velmi nerad útočím na představitele obce, ode mě mají …

… jasný palec dolů.

 O reakci byl požádán Rostislav Naď, Petr Pavelka (šéfredaktor) i Václav Fajfr (člen). Do stanoveného termínu mi žádná reakce nebyla doručena.

Štítky:

Jeden komentář

  1. carmen říká:

    Mozna jsem to zde jiz psal, ale starosta na posledni redakcni rade rekl predstavu Rady, ze clenove redakcni rady by se meli schazet a pouze hodnotit predchozi cisla, at ma sefredaktor zpetnou vazbu. Jestli si to takto predstavuje CELA Rada, to samozrejme nevim.

    Toto hovoří za vše.
    Starosta a jemu podobní považují redakční radu za plebs, který má sloužit jeho vizím, škola, školka, běhy.

    K městské radě bych ještě připojila tajemníka. Když jsem se totiž jednou na radě náhodou ocitla, měl na ní velké slovo, i když je to pouze státní zaměstnanec, který se má starat čistě o chod úřadu.
    Nestačila jsem se divit a nevěřila svým uším.

    Květnové číslo mělo být hlavně věnováno vzpomínkám pamětníků na období války, ozvláštněno starými fotografiemi, tento rok je kulaté výročí a tito lidé jsou již velmi staří a kdoví, jestli se dalšího kulatého jubilea dožijou.
    Vždyť právě HL čtou převážně naši starší spoluobčané, mladí a střední generace má doma internet a toto periodikum u nich končí převážně v koši s letáky.

    Školce nebyly věnovány 2, ale 3 strany. Považuji to právě v tomto období za neúctu ke generaci našich dědů a rodičů.

    Vtírá se mi myšlenka, že paní zastupitelka za ODS ztrácí míru a smysl pro realitu a sociální spravedlnost.
    Zahrady obou školek je již přeplácané všelijakými prolézačkami a podobně a vesele se buduje dál a město to s radostí platí.

    Přitom při krátké procházce do svého zaměstnání míjí mizerně udržovaný park, kde se není kam posadit a děti nemají kde hrát, pokud pomineme trávu a polorozpadlé pískoviště.

    Levandule, rododendrony, azalky a podobné drahé rostlinstvo, které se v parku ve velkém množství nacházelo je pryč.
    Dle slov paní zastupitelky bylo po zničení parkových úprav převezeno do školky, zde ale vůbec neroste.
    Že by byla až tak špatnou zahradnicí? To si nemyslím.
    Buď bylo nenávratně zničeno nebo skončilo u nějakého známého z úřadu na zahradě.

    Lidé, o kterých píšete v předposledním odstavci, si jdou hodně na ruku.
    Na benefičním koncertě fandili jak na fotbale, bylo to komické.

    Ale to jen tak na okraj.

[email protected] [email protected]