Zápis z jednání Komise výstavby, dopravy a ekologie

Zápis z jednání Komise výstavby, dopravy a ekologie
Rady městského obvodu Hrabová dne 24. 3. 2015

Přítomni: dle prezenční listiny

Usnesení:

  1. Komise stále doporučuje RMOb zajistit měření škodlivých látek v průmyslové zóně (ITT, Brembo, ……).
  2. Komise stále doporučuje RMOb, aby iniciovala rozšíření sjezdu z ul. Místecké od centra na dva jízdní pruhy a zřízení samostatného odbočovacího pásu směrem na střed Hrabové v místě kruhového objezdu s cílem odstranit zácpy na vjezdu na kruhový objezd u Makra.
  3. Komise pověřuje p. Vašnovského vytipováním konkrétních míst pro měření hluku z ul. Místecké.
  4. Komise bere na vědomí informaci o projednání vyčištění příkopy ul. Krmelínské na jižním okraji vozovky se SSMSK.
  5. Komise bere na vědomí informaci o jednání k cyklostezce od ul. Na Rovince směrem na N. Bělou a žádá RMOb, aby byla zahájena příprava této cyklostezky.
  6. Komise s ohledem na stav připravenosti Prodloužené Mostní I nedoporučuje RMOb pořízení radarů pro úsekové měření rychlosti na Paskovské ul. a do doby realizace Prodloužené Mostní I doporučuje RMOb požádat policii o častější namátková měření rychlosti v různých úsecích Paskovské ul. ve večerních a nočních hodinách s tím, aby byl obvod informován o počtu zjištěných přestupků z těchto měření.
  7. Komise doporučuje RMOb vysypat komunikaci pod Pilíky na pozemku parc. č. 2544/1 asfaltovým recyklátem a zaválcovat jej.
  8. Komise doporučuje RMOb na Paskovské ul. umístit upozornění řidičům na přejezd cyklistů z ul. Na Potoku do ul. Božetěchovy.
  9. Komise doporučuje RMOb nákup fotopasti, která by byla instalovaná v místech znečišťování odpadky (např. Prašivka, břeh Ostravice, pod Pilíky, příjezd k rest. Stodola, Žižkov), příp. v místech kde dochází k trestné činnosti.
  10. Komise doporučuje RMOb doplnění chybějících deformačních spojek svodidel na komunikaci mezi ul. K Nadjezdu a hřbitovem s upevněním nerozebíratelným spojem proti odcizení.
  11. Komise doporučuje RMOb vyzvat vlastníka příjezdové cesty k firmě Hraboss provést zpevnění příjezdové cesty pro snížení prašnosti.

Zapsal: Dvořák

Štítky: , ,

11 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    Jeden bod vedle druhého skvělý.
    Osobně za toto děkuju. Kdyby se mělo všechno toto povést, tak by to bylo skvělé.

  2. Jan Dvořák říká:

    Vzhledem k tomu, že se jednání komise konalo v kanceláři starosty, chci předejít šíření fám, že to bylo z mé touhy v ní sedět, protože pravým důvodem bylo malování v obou zasedacích místnostech úřadu :-). Větším mínusem však byla neúčast Ing. Faicové, která bez omluvy na jednání nepřišla, ač byla pozvána.

  3. Stanislav Holis říká:

    Na první schůzi naší komise jsme se snažili najít řešení jak dosáhnout dodržování rychlosti v Hrabové. Vyloučili jsme retardéry a zastavování rychle jedoucích aut na červený semafor z důvodů otřesů a zvýšení znečištění výfukovými plyny. Na druhé schůzi bylo odhlasováno, že úsekové měření v Hrabové nechceme. Z členů komise, kteří byli přítomni se zdrželi hlasování p. Holiš a p. Rundt. Jediný komentář, proč neřešit dodržování silničních pravidel úsekovým měřením byl názor p. Dvořáka, že by občané Hrabové byli pokutování i za mírné překročení rychlosti. Překročení rychlosti je však sankcionováno podle vyhlášky stejně jak v případě zaměření rychlosti PČR tak zaměřením úsekovým radarem.

    Vrátili jsme se tedy na začátek a shodli se na běžném silničním měření rychlosti.

    Jediná účinná kontrola dodržování četnosti měření dodržování rychlosti a zákazu průjezdu vozidel nad 12t. je vyžádání měsičních přehledů o vykonaných měřeních o které jsem požádal e-mailem členům komise odeslaným 1.4. 2015.

    VÝŇATEK O RYCHLOSTNÍ TOLERANCI Z MATERIÁLU FY. CAMEA
    V místě měření rychlosti je povolena maximální hodnota rychlosti 50 km/h. Silniční rychloměr změřil rychlost 51 km/h, skutečná rychlost měřeného vozidla tedy byla v pásmu rychlostí 48 km/h až 54 km/h, neboť 51 – 3 = 48 a 51 + 3 = 54. Řidič měřeného vozidla by tedy neměl být postihován za překročení maximálně povolené rychlosti, neboť mohl jet i rychlostí 48 km/h, tedy rychlostí menší, než je max. povolená rychlost 50 km/h v místě měření.
    Pokud by se použila „nulové tolerance“, tj. postihovalo by se překročení maximálně povolené rychlosti již o 1 km/h, musel by silniční rychloměr naměřit rychlost 54 km/h. Skutečná rychlost měřeného vozidla by v tomto případě ležela v pásmu 54 ± 3 km/h, což je 51 km/h až 57 km/h a v takovém případě je to hodnota již pro příslušné řízení nezpochybnitelná.

  4. carmen říká:

    Alfou a omegou
    jsou hlavně tiráky, které ve vesnici nemají co dělat.
    Nad mírným zvýšením rychlosti osobních aut se dá také přivřít oko.
    Krátce po zavedení zpoplatnění Místecké tlaková vlna tiráku sejmula z kola mého známého a hodila ho na patník.
    Zničené kolo, složené na zakázku, zlomená klíční kost a čtyřměsíční nemocenská. Zbytečně.

  5. Stanislav Holis říká:

    Úsekové měření mohlo kamióny taky řešit, dokonce podle SPZ Městská policie dokáže vyřadit ty kamióny, které jedou do mateřské firmy. K rychlosti – ten řidič, který neumí mít pod kontrolou rychlost svého vozidla bohužel občas zaplatí. Pravidla silničního provozu existují proto, aby se dodržovaly. Platí to nejen o rychlosti, ale i o alkoholu, drogách, technickém stavu vozidla a zdravotním stavu řidiče.

  6. Milan Slíva jr. říká:

    Běžně se pro radary i úsekové měření rychlosti nastavuje určitá tolerance a snímají se pouze vozidla která rychlost opravdu výrazně překračují. Obdobné to má i státní policie. Pokud si dobře pamatuji, obvykle to bývá v 50 nastaveno na 68 km/h. Akorát u městské policie mám zkušenosti, že se vrhá i na řidiče, kteří jedou i o pouhý kilometr rychleji. Ale to je o tom, zda chceme pokutovat, nebo dělat provoz bezpečnějším. Ideální samozřejmě je, když se přesná nastavená tolerance radaru všeobecně nezná.

    • Stanislav Holis říká:

      Souhlasím, ani tovární nastavení tachometru v autě není 100% přesné. Slyšel jsem, že je nastaven o 5km/hod více než ve skutečnosti auto jede a více – méně jsem si ověřil, že to tak asi bude. Těch 68 km/hod se mi nezdá, takle moc by si oficiálně zákon porušovat snad nedovolili. A jezdit 50 v obci snad většina řidičů zvládne, pokud to jsou dobří řidiči.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Jedná se o to, postihovat ty, kteří to opravdu přehánějí a nezahltit příslušné úředníky rozesíláním pokut. Proto ta tolerance a moc se o ní nemluví. Není nic horšího než nezkušený řidič s očima vpitými do tachometru. Když člověk ví, že pokud náhodou o pár kilometrů přetočí nic moc se nestane, tak to bezpečnosti pomůže více, když se plně věnuje dění kolem silnice a ne tachometru. Každopádně u mě v autě je to tak, že při rychlosti 50 v Hrabové je to na trojku moc, na čtyřku ještě málo. Tak někdy jezdím 54, abych motor zbytečně netrápil, někdy zase jenom 46. Takže statisticky to dodržuji. 🙂 Jedná se o to, postihnout zejména ty, kteří kolem profrčí bez ohledu na zónu zákazu předjíždění rychlostí 70 a více. A že jich není málo.

  7. Jan Dvořák říká:

    Musím bohužel uvést na pravou míru první komentář pana Holiše. Základním důvodem nedoporučení radaru komisí bylo především to, že po výstavbě Prodloužené Mostní I se aut Paskovská zbaví – a toto zaznělo v úvodu diskuse od úplně jiného člena komise než ode mně. Není přece logické, aby obvod investoval milión korun do něčeho, co za 3 roky bude možno vyhodit. Zkušenosti odjinud jsou bohužel takové, že po instalaci stacionárního radaru je cílem pokutovat co nejvíce řidičů, aby se investice vrátila v příjmech. Protože podstatné překračování rychlosti se děje především večer a v noci, doporučuje komise řešit problém četnějšími policejními kontrolami rychlosti v těchto obdobích. A  plně souhlasím s názorem, že daleko palčivějším problémem je porušování zákazu vjezdu kamiónů, ale v této oblasti v poslední době kontrol naštěstí přibylo.

  8. Stanislav Holis říká:

    Taky přispěji k upřesnění – úsekové měření “radar” jsme mohli požadovat o zakoupení město Ostravu s tím, že by nic nebránilo po zprovoznění Mostní po 2 nebo 3 nebo 4 letech nainstalovat “radar” v kterémkoliv jiném obvodu Ostravy, který by projevil zájem. My v Hrabové by jsme si zaplatili jen provozní náklady, což jsem říkal. Radar by měřil nepřetržitě 24 hodin denně a samozřejmě by byli pokutováni jen ti, kteří by si to zasloužili. Kamióny by “radar” zaznamenal taky. Takže po tomhle upřesnění budeme hlasovat znovu? Po rozeslání 1 informačního e-mailu se mne nikdo z komise na nic nezeptal, což jsem nabízel, takže jsem předpokládal, že je všem všechno zcela jasné.

  9. Stanislav Holis říká:

    V článku je i zajímavý odkaz – na Slovensku chtějí do konce tohoto roku spustit elektronické hlídání platnosti STK a emisí.

    http://domaci.ihned.cz/c1-63874410-silnice-ovladne-velky-bratr-ridice-bude-hlidat-vice-kamer-a-radaru-za-miliardy?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

[email protected] [email protected]