Odbor interního auditu a kontroly – podruhé

V aktuálním čísle Hrabovských listů se ve slově starosty píše: “Zastupitelstvo … schválilo …, včetně zprávy auditora o výsledku přezkoumání hospodaření Statutárního města Ostravy – Městského obvodu Ostrava-Hrabová za loňský rok. Zpráva mimo jiné konstatuje, že při přezkoumání hospodaření nebyly zjištěny žádné chyby a nedostatky, ani rizika, která by mohla mít do budoucna negativní dopad na hospodaření“.

Tuto demagogii a bagatelizování aktuálního stavu velmi pěkně na Hrabová.Info okomentoval V. Slavík – Pohádky pana starosty.

Loni, ještě před volbami, zasáhla Hrabovou první rána ve formě výsledku auditní kontroly ÚMOb Hrabová. Díky absolutnímu informačnímu embargu ze strany úřadu a ovládání Hrabovských listů starostou jsme na audit upozornili až my na Hrabová.Info:

Opravdu můžeme být tak klidní, jak se nám snaží “vnutit” pan starosta Mgr. Rostislav Naď?
Posuďte sami, zde je Zpráva o plnění opatření k nápravě zjistěných nedostatků, která shrnuje stále existující nedostatky k 3.7.2015.

Jak včera upozornil Milan Slíva, reakce ostravského magistrátu na sebe nenechala dlouho čekat, viz článek Deníku:

Městský obvod Hrabová přijde o dvě třetiny transferu plynoucího z loterií. Neodstranil totiž pochybení, na která je upozornil výsledek kontroly vedené městem v minulém roce. Obvod tak přijde zhruba o 200 tisíc korun.

6 Komentáře

  1. ibra říká:

    Zajímá mě v té souvislosti činnost kontrolní komise. Má nějaký plán činnosti? Plní ho? Pohádkám pana starosty se nedivím, co by mu řekly organizace, které vyprosí drobnou částku na činnost a úřad svým laxním přístupem přijde o 200tis.
    Za to by na Hrabové bylo akcí…

    • Radomír Orkáč říká:

      Podle me to spada pod financni vybor a pokud mam spravne informace, tak pani Kopitzova i Hrabovska usilovaly o to, aby urad konecne jednal. Je mi divne, proc pan Rundt jako predseda financniho vyboru a clen redakcni rady nebyl se mnou za jedno v tom, aby ve slove starosty nezaznelo demagogicke vyjadreni, ze se nic nedeje.

      PLNE s Vami souhlasim, ze za 200 tisic by se Hrabova stala kulturnim mestskym obvodem. Spolkum a sdruzenim nezbyva nic jineho, nez akce, zviditelnujici Hrabovou a hlavne pro obcany Hrabove, platit ze sveho, aby pak navic jeste nemohly figurovat v Hrabovskych listech jako spoluporadatele – zcenzurovany clanek o Kinematografu, ktery ve zmenene podobe vysel bez meho souhlasu co by autora. Pro cenzuru byl pan Rundt a pani Strnistova. Upravu a zverejneni bez souhlasu zajistil pres sefredaktora starosta.

      Jak napsal starosta, na hospodareni to do budoucna vliv mit nebude… . Trebaze se mohli podporit – hasici, fotbaliste, myslivci, velocipediste, komise rady, odpadove hospodarstvi…

  2. Stanislav Holis říká:

    Čtu tady strašlivě neuvěřitelné informace. Nejhorší na tom je, že se tyhle věci budou řešit na zastupitelstvu až téměř za dva měsíce.

  3. milan_orki říká:

    Co k tomu napsat jako zastupitel?
    1. Je potřeba se rozloučit s firmou TOP AUDITING, s.r.o., neboť oznámení, že „při přezkoumání hospodaření nebyly zjištěny žádné chyby a nedostatky, ani rizika, které by mohly mít do budoucna negativní dopad na hospodaření“, není pravdou. Nelze věřit, že by si tato firma k auditu nevyžádala všechny kontrolní a revizní zprávy provedené na obvodu Hrabová za kontrolované období jinými, natož nadřizenými orgány….
    2. Konstatování ostravského primátora že “nedostatky nejsou natolik závažné,že by vedly až podání trestního oznámení” ve mne budí rozpaky:
    a) je pak ale následné krácení dotace v souladu s právními předpisy města Ostravy, pokud Hrabové nevznikla škoda? Podle jakého předpisu lze takto dotace za chyby v účetnictví krátit?
    b) nebo jen alibisticky ponechává primátor podání trestního oznámení na Zastupitelstvu městského obvodu Hrabová, kterému by až v případě krácení dotace škoda vznikla a trestní oznámení by mělo být podáno?

    Je samozřejmé, že na chybách v účetnictví a “neochotě” je odstraňovat samotné odpovědi na předchozí dvě otázky nic nezmění. Měla by být vyvozena plná odpovědnost toho, kdo za chod úřadu zodpovídá. Chybné účetnictví je chybou na straně zaměstnanců našeho úřadu a těch, kdo za jejich práci zodpovídají. Finanční komise obvodu za chybné zaúčtování položek nezodpovídá, ale dohlížet na odstranění zjištěných a popsaných závad zjištěných v účetnictví ze strany Magistrátu města Ostravy již měla. Ovšem komise mohla být ubezpečena (věřím, že písemně) zodpovědným vedoucím pracovníkem obecního úřadu, že závady byly odstraněny…
    Pane Holisi, je prázdninové období, nezasedají dokonce vlády velkých států, nicméně občany ubezpečuji, že opozice se uvedenou situací bude zabývat. Zdůrazňuji, že zde však nebezpečí z prodlení městskému obvodu nehrozí.

    Milan Orkáč
    nezávislý zastupitel zvolený za KSČM

  4. Radomír Orkáč říká:

    ad 1) Naprosto souhlasím

    ad 2a) Podle mého názoru nejde o to, že nevznikla škoda, ale o to, že dosud nebyly nastaveny kontrolní mechanizmy způsobem, který by zaručoval nápravu nedostatků nebo přijetí opatření k jejich předcházení. O tom transferu rozhodla rada města, stejně jako rada MO Hrabová se měla postarat o důslednou nápravu. Hrabová dostala hned několik šancí a ta poslední byla z mého pohledu naprosto iracionální (22.1.2015):

    “Vzhledem k tomu, že po loňských komunálních volbách jsou na radnicích noví lidé, kteří nedostatky nezpůsobili, dostaly obvody lhůtu k nápravě do 31. května. Po tomto termínu jim může rada města krátit transfer peněz z výtěžku loterií až o dvě třetiny. V případě Hrabové o 177 tisíc korun.”

    ad 2b) V prvé řadě by se k tomu měl vyjádřit starosta a rada. Jak psal Standa Holiš, bude to za dlouhou dobu, to nelze popřít. Místo toho, aby starosta audit komentoval v aktualním čísle HL, tak alibisticky komentuje naprosto zcestný audit. Na tuto skutečnost jsem ho upozorňoval na redakční radě a dokonce proti “Slovu starosty” nic nenamítal předseda finančního výboru pan Rundt.

    Dlouhý odstavec již komentovat nebudu, protože se pod něj mohu klidně podepsat. Jsem moc rád, že se konečně někdo k dané věci ze zastupitelů svobodně a výstižně vyjádřil a je pro mě jako občana dobré vědět, že se opozice touto věcí bude zabývat… . Humbuk přeci kolem této věci byl již několikrát, dokonce i na Zastupitelstvu.

  5. Stanislav Holis říká:

    Děkuji Milanu Orkáčovi za reakci, která mne utvrdila v tom, že opozice opravdu potáhne za jeden provaz a věřím, že i oba Ostravaci nezůstanou pozadu a společně zaberou k destrukci zkostnatělého molochu na Hrabovské radnici.

[email protected] [email protected]