O parkování na Šídlovci

V tomto krátkém článku bych se chtěl věnovat tématu parkování na Šídlovci a výstavbě nových parkovacích míst.

Situace s parkováním osobních aut je složitá. Na relativně menším prostoru zde bydlí velký počet obyvatel, z nichž jistě většina využívá výhod jednoho nebo i více osobních automobilů, které jsou jistě hojně užívány k dopravě do zaměstnání, obchodu či za kulturou  apod. V poslední době kvituji zájem komise výstavby, dopravy a ekologie o problematiku parkování na Šídlovci.  V rámci přípravy článku jsem také zaslal několik dotazů na pracovníky našeho úřadu. Moc děkuji za příkladnou spolupráci paní Ing. Janě Faicové a paní Svatavě Králové.

V minulých letech byly vypracovány studie či projekty od firmy Projekce – Nová Huť. V roce 2006–2007 byla vypracována studie na parkovací stání na ulicích U Kotelny a Šrobárova, v roce 2012 pak na další parkovací místa na ulicích Domovská, Příborská, Victora Huga apod. Některé z navržených parkovišť se již realizovaly, některé byly občany logicky zamítnuty, některé teprve čekají na realizaci.

Při návrzích na budoucí výstavbu by měli hrát občané hlavní roli a měli by být minimálně informováni o tom, že se má v těsné blízkosti jejich bydliště stavět, aby se k tomu mohli vyjádřit. Parkovací místa mají být navržena účelně a s ohledem na občany, firmy a zeleň.

Mezi hlavní zásady stavby nových parkovacích míst na Šídlovci z mého pohledu patří:

  • parkovací místa nesmí být stavěna před okny domů, nikdy ne před přední částí domů
  • parkovací místa nesmí být stavěna pod balkóny domů
  • parkovací místa nesmí být stavěna na úkor stromů a keřů
  • parkovací místa by neměla ničit dosud nedotčené zelené plochy, když lze stavět jinde

Parkovací místa by měla být stavěna:

  • účelně na místech současných stání, zešikmená místa pojmou více automobilů
  • na místech, kde to vůbec nevadí (u haldy, garáží, bývalá výměníková stanice, u školy, na již zastavěných plochách)
  • na rozích bloků domů, v místech, kde nejsou relaxační balkóny s věšeným prádlem
  • v místech, kde již dle studií odmítli výstavbu míst firmy, nechat vybudovat přeložku kabelů mimo parkovací místa na náklady obvodu, takto odmítnutá místa firmami totiž nevadí občanů, neboť jsou daleko od domů

Osobně se domnívám, že volných ploch lze na Šídlovci najít dostatek, z nichž některé jsem jako podnět zaslal komisi výstavby, dopravy a ekologie. Za spolupráci a vyjádření děkuji panu Ing. Janu Dvořákovi a panu Stanislavu Holišovi. Doufám, že některé budou doporučeny k realizaci a realizovány, neboť vycházejí z praxe lidí bydlících na Šídlovci. Když bude vystavěno ještě cca 20 dalších parkovacích míst, bude to občanům Šídlovce dostačovat téměř na vždy, neboť počet aut je již téměř konečný a více lidí zde žít nebude. Zavedení parkovacích karet pokládám za zbytečné, neboť na Šídlovci parkují jen občané Šídlovce a ne jiní lidé jako např. v centru města Ostravy, kteří tam dojíždějí za prací , nákupy a službami.

V současné době nepokládám za vhodné provádět výstavbu parkovacích míst na spojkách ulice U Kotelny a Šrobárovy. Stavět parkovací místa přímo před domy a místo zeleně pokládám za nesmysl, který mohl navrhnout pouze občan, který se zde nikdy nebyl podívat. Není možné zničit lidem prostor, v němž někteří dlouhá léta žijí. Místo lavičky a trávy, kde se griluje a kde se koupají děti v bazénku, postavit zvláštní šikmá parkovací stání. Udělat místo stromů, jež tudíž bude potřeba vykácet, úplně zbytečné parkoviště před přímo pod okny, to je prostě hrůza…

Ve spojkách normálně lidé nestojí, pouze jen několik minut, kdy auto slouží k vyložení nákupu či jiných věcí. Auta tam nestojí, neboť vždy lze do maximálně 50 metrů nalézt volné místo. Snad pouze výjimečně a občané ví, že se tam takto nesmí stát.

p.Slepička – žádost podle 106-199 Sb.

vyjádření k žádosti p. Slepičky

příloha č.1-Kotelny-Šrobárova

příloha č.2-V.Huga-Domovská

příloha č.3-parkoviště za Šrobárovou 22

Podněty – Martin Slepička

Další podněty a vyjádření

 

12 Komentáře

  1. Martin Slepička říká:

    Doufám, že mi před okny nepostaví parkoviště. Místo lavičky, břízy, dvou keřů a dvou nespecifikovaných stromů parkoviště. To byl asi předvánoční vtip nebo totální bezohlednost.

    • Stanislav Holiš říká:

      S článkem souhlasím, jen malá poznámka. Počet aut nemusí být konečný, pokud dojde k omlazování obyvatel Šídlovce. Můžeme předpokládat, že s novými nájemníky přibudou i auta.

  2. Stanislav Holiš říká:

    S článkem souhlasím, jen malá poznámka. Počet aut nemusí být konečný, pokud dojde k omlazování obyvatel Šídlovce. Můžeme předpokládat, že s novými nájemníky přibudou i auta.

  3. Tomáš říká:

    Některé projekty nejsou vyloženě špatné, jen trochu nadhledu a zkušeností do toho vložit. Netuším kdo to má na povel, ale zadat projekt na kolmé parkování v ulici s jednosměrkou, která přitom není vyloženě široká, mi přijde zvláštní. Není jednodušší pakrování do šikmého směru, zvláště když vozovka u ní je poměrně úzká? Běžná záležitost, šikmé parkování.

    • Stanislav Holiš říká:

      Zdravím, šikmé parkování zabere méně místa, takže má své opodstatnění. Jestli máte nějakou představu vhodného parkoviště, napište třeba na holistan@ seznam.cz přeposlal bych to kolegům v komisi, kde se tím návrhem budeme zabývat.

    • Martin Slepička říká:

      Přeji příjemný den Tomáši, máte pravdu, jen doufám, že nenavrhujete šikmá parkovací místa pod okny domů v jednosměrce, to bychom si opravdu nerozuměli, ale třeba je to jen můj názor jednoho hloupého občana. Místo laviček, keřů a hlavně stromů, které jsou zde téměř všude vysázeny, protože nikdo nikdy nepředpokládal, že by nějaký snad až příliš velmi iniciativní člen komise výstavby, dopravy a ekologie mohl něco takového vůbec navrhnout. Nezbývá než doufat ve změnu stanoviska komise, nebo kompetentnost nové rady, sbírat podpisy občanů se mi vůbec nechce. U nás ve vchodě mám ale jasnou podporu a místo lavičky a stromu nikdo parkovací místa nechce. Doufám, že komise vyslyší názor občanů bydlících v dané lokalitě mezi U Kotelny 14, Šrobárova 15 a Šrovárova 17.

      • Šárka Tomisová říká:

        Ty auta totiž mohou klidně parkovat ve “vnitrobloku”, kde nebudou nikomu vadit a přijmeme je s otevřenou náručí !?!

      • Petr říká:

        Už mě štve to parkování na Šídlovci. To je jen samé parkování a Šídlovec. Ve Staré Hrabové se také nedá parkovat, ale to nikoho nezajímá.

        Každopádně, Martine, nač ta hysterie? Tučným píše předseda komise, alespoň myslím, že Dvořák je předseda či člen komise.

        Mezi hlavní zásady stavby nových parkovacích míst na Šídlovci z mého pohledu patří:

        parkovací místa nesmí být stavěna před okny domů, nikdy ne před přední částí domů
        parkovací místa nesmí být stavěna pod balkóny domů
        parkovací místa nesmí být stavěna na úkor stromů a keřů
        parkovací místa by neměla ničit dosud nedotčené zelené plochy, když lze stavět jinde

        • Martin Slepička říká:

          Částečně souhlasím. Já se ale osobně primárně zabývám parkováním na Šídlovci, protože zde bydlím, a tak snad mohu problému lépe porozumět. Chápu a souhlasím, že Hrabová není jen Šídlovec, lepší parkování by si zasloužil např. Sokol. U rodinných domů a s tím souvisejících soukromých pozemků ale nemůže místní městský obvod nic moc dělat.

          Proč píši emotivněji? Dle mnoha lidí na sobě pozoruji známky nevyzrálosti a naivity, viz některý můj předchozí komentář: “Některé emotivnější apod. zdejší komentáře jsou psány v nadsázce a všichni jsme nuceni spolu v Hrabové po boku žít a nějak vycházet, i když můžeme býti názorovými oponenty.”

          Tučným v tomto článku píši bohužel jen já, je to můj výplod nesmyslů, co mě zrovna napadly při pohledu z okna. Kdyby však toto komise a rada respektovala, nedocházelo by tolik k názorovým rozepřím s občany. Reagoval jsem vždy na bod č. 19: “Komise doporučuje na spojkách na novém Šídlovci dobudovat vždy v prostoru před domy šikmá stání.” To prozatím stále platí a to se mi nelíbí.

          Ale např. pan Ing. Dvořák mne na zastupitelstvu ujistil, že v komisi bylo toto pouze diskutováno a navrženo s dobrou vůlí a nikdo nechce jít proti přání občanů, to by bylo nesmyslné. Také pan Holiš společně s panem předsedou Dvořákem se na mé podněty podívají. Kdyby jich bylo několik realizováno, bylo by to jistě ve prospěch všech.

        • Stanislav Holiš říká:

          OK. Nadále platí nabídka výše, napište konkrétněji. Řešili jsme parkování pro hasiče, snad jsme našli řešení. Parkování u Lípy je v rukou majitele. Parkování ve Staré Hrabové je dost o ochotě parkovat na vlastním pozemku. Zázraky v už zastavěném prostoru nedokáže nikdo, jde jen o domluvu.

        • Šárka Tomisová říká:

          SOUHLASÍM s Vámi, pane Petře, naprosto ve VŠEM.

          A naprosto vše bylo porušeno při realizaci parkoviště ve vnitrobloku.

          Nechtěli jsme ho od začátku, bojovali jsme proti němu dlouhodobě, postavilo se proti vůli občanů a dodnes nebyly odstraněny kolaudační chyby, vč. šlendriánsky vysazené zeleně.

          I toto přispělo k pádu současného starosty.

          Zviditelnily se chyby úřadu, jeho nadřazenost, absence komunikace s občany, neprofesionálnost, spolupráce s úplatnými, nekvalitními firmami, kterým šel úřad na ruku.

          Myslím tím přirozeně vedení úřadu – starostu Nadě, tajemníka Strništěho a radní ve složení Naď, Trávníček, Libor Lyčka a Pospěch

          – ne řadové zaměstnance, ty spíše upřímně lituji.

        • Jan Dvořák říká:

          Parkováním na Šídlovci se komise zajímala proto, že to je problém, jehož dosud připravená řešení budí negativní emoce a je potřeba najít řešení nová. Není to tak, že bychom nechtěli řešit parkování v dědině – například na poslední komisi jsme to řešili na ulici Klasné, ale nakonec většina usoudila, že možné řešení by bylo zase některými obyvateli vnímáno negativně a zatím není nezbytné. Ale samozřejmě nejsme detailní znalci situace všude,tak klidně napište podnět, kde je potřeba parkování řešit (případně s návrhem jak), a komise se tím bude zabývat.

[email protected] [email protected]