Intenzita dopravy: Sčítání aut na Paskovské a Mostní ulici. Pomůžete?

Od pana Petra Hohna ze společnosti Ostravské komunikace, a.s. jsem tento týden získal výsledky sčítání aut (intenzity dopravy) na Paskovské ulici u školy v období do začátku dubna letošního roku. Tentokrát jsem si s nim vyměnil několik mailů a domluvil jsem se, že se pokusím sehnat dobrovolníky, kteří nám pomohou se sčítáním aut v jižní části Hrabové (na Paskovské a Mostní).

Důležité upozornění, Petr Hohn z Ostravských komunikací píše pouze své osobní názory, které se nemusí shodovat s oficiálním stanoviskem společnosti Ostravské komunikace. Jednáme spolu v přátelské rovině a pokud by došlo v jeho textu k nějaké nesrovnalosti, není to jeho chybou, ale mojí – autora tohoto článku.

Statistiky v XLSX (Paskovská u školy do dubna 2021)

Průměrná je zhruba 5600 vozidel za den

Sčítání nám žel na ústředně v 5-9 týdnu vypadlo, takže data nejsou úplná, leč i tak lze snadno zjistit, že intenzita je zde v podstatě stále stejně vysoká, nehledě na proticovidová opatření. Průměrná je zhruba 5600 vozidel za den v obou směrech dohromady.

Ve statistice je zajímavý 14. týden

Zajímavý je 14. týden, kde jsou intenzity docela vyšší – a stále stoupaly až do čtvrtka před velkým pátkem. Moc si to nedovedu vysvětlit. Snad jen že by někteří zde jezdili jen pro to, že nemají zaplacenou známku a myslí si, že úsek sil. I/56 ul. Místecké mezi Prodlouženou a novou Mostní je placený. To by vše vysvětlovalo. Prostě jezdí zde ze zvyku a neví že by to mohlo být jinak.

Vytížení Paskovské ulice zatím čeká na vysvětlení

Důvod proč by jezdili po Paskovské nevím. Zdá se mi, že jediné vysvětlení je to, že jezdí po Paskovské kvůli tomu, že nemají dálniční známku, a tak volí celou cestu po Paskovské – což je ovšem pro ně i tak nevýhodné, lepší by to měli po Místecké a nové Mostní na Paskovskou, čímž by ušetřili jednak čas a tím také pohonné hmoty. Možná to tak je; pokud ano, tak by byla třeba nějaká osvěta – třeba napsat Billboard na vjezdech do Hrabové na Paskovské – „Víte, že můžete tuto oblast projet rychleji bez dálniční známky po sil. I/56 ul. Místecké přes novou ulici Mostní?“ – nebo něco v podobném stylu.

Měření intenzity dopravy na Paskovské a Mostní ulici

Intenzitě dopravy na Paskovské a Mostní se věnuji již mnoho let. Denně podél Paskovské a Mostní běhám (možná jste mě viděli;-) Vím jaký je to pro Hrabovou problém a především pro naše občany, kteří zde bydlí. Poslední mojí akcí byl prosincový protest s cílem podpořit vynětí Místecké ze zpoplatnění… (VIDEO) Boj obcí za vynětí ze zpoplatnění Místecké.

Abychom mohli dále s tímto problémem my občané bojovat, potřebujeme doložit skutečné a oficiální statistiky. Již loni mě napadlo, že když o tuto problematiku nejeví zájem naši radní, tak se pokusím tuto statistiku ve spolupráci s Ostravskými komunikacemi svépomocí zajistit.

Co se týká dobrovolníků, kteří budou pro sčítání potřeba, to ještě celé promýšlím. Stále ještě existuje mnoho neznámým proměnných, které musím vyřešit (financování, dálniční známky, nahrávací zařízení, atd.).

Petr Hohn mi k tomu napsal “Co se týče průzkumu – určitě bych jej doporučil”

Finance by závisely na rozsahu průzkumu a prací, které byste po nás požadovali. Pokud byste zajistil, že by se zapisovaly SPZ (RZ) na dvou místech v obou směrech (u Prodloužené a u Mostní) 2 hodiny dopoledne a 2 hodiny odpoledne (což by mohlo stačit) a zajistil byste, že by to sčítači zapsali i do excelovského sešitu v počítači, pak by vyhodnocení by bylo za 5 000 Kč bez DPH – tj. výpočet a k tomu průvodní zpráva.

Dálniční známky jedině Policie ČR nebo MMO

Ještě jsem se zajímal o statistiku, která by nám prozradila, kolik aut má/nemá zakoupenou dálniční známku. Ostravské komunikace tyto informace sice pro nás připravit nemohou, ale i tak jsem obdržel k tomuto zajímavou informaci:

Tak to my ne. Jedině Policie. Ti to mají v registru, tam my se nedostaneme. Možná se tam dostane ještě MMO – myslím, že to je odbor správních činností. Ti by to mohli vědět. Je ovšem otázkou, jestli by Policie pro vás něco vyhodnocovala – to spíše ten odbor správních činností MMO.

Vedení MOb Ostrava-Hrabová se nezajímá

Předpokládám však, že měření bychom udělali buď v červnu a nebo v září/říjnu 2021. Také je šance, že si tento článek přečte vedení obce a něco s tím udělá, protože radní nemají v lásce, když jim někdo ukáže, že vždy se dá něco udělat.

Mimochodem, pan Vladimír Slavík dnes na toto téma napsal pěkný článek, který stojí za to si přečíst…

Nenastal čas zjistit konkrétní změny v dopravní zátěži Paskovské ulice? Pokud je mi známo, měření těchto hodnot provádí Ostravské komunikace a možná i jiné instituce, konkrétně ŘDS ČR.

Je pro mne nepochopitelné, že se MOb Hrabová nezajímá o akci, která má vyřešit mnohé vodohospodářské problémy jižního konce Hrabové, bezpečnost chodců a také havarijní stav „mostka sirotka“ přes Ščučí v blízkosti Mitrovické kapličky.

 

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]