(FOTO) Žalostný stav komunikací v Hrabové, aneb šetříme na nesprávných místech

Občanům Hrabové, kteří bydlí na ulici K Pilíkům, se loni díky tlaku na vedení městského obvodu Ostrava-Hrabová podařilo vybojovat nový povrch vozovky. Nakonec se tímto vítězstvím inspirovali další občané a snad se opravy vozovky dočkají v letošním roce (Lužná, K Nadjezdu, Dubraviova a další), jenže mají se opravdu na co těšit?

Upozornění: Všechny fotografie byly pořízeny v předchozích dnech, v ojedinělých případech před několika málo týdny.

Ulice K Pilíkům a Bělská

Aktuální stav povrchu vozovky právě na ulici K Pilíkům napovídá, že Hrabová na všem musí hlava/nehlava šetřit, dokonce i na kvalitě povrchu opravovaných cest.

V roce 2020 na opravu povrchu části ulice K Pilikům padlo z našeho rozpočtu 216 tisíc korun, o čemž rozhodla Rada městského obvodu Hrabová na svém zasedání dne 1.7. 2020. Jenže o tři roky dříve nás nový povrch stejného úseku stál 118 tisíc korun [1]. A další “jenže” pokračuje – příběh nemá šťastný konec, podívejte se na aktuální stav ulice K Pilíkům několik měsíců po opravě:

Pouhá část výtluků na ulici K Pilíkům

Již dvakrát kompletně opravovaná část ulice K Pilíkům, naposledy v roce 2020.

 

Druhou částí ulice K Pilíkům se nedá ani projít

Druhou částí ulice K Pilíkům se nedá ani projít…

 

Tyto výtluky na ulici Bělská byly loni opravovány, letos je tam problém zpět

Tyto výtluky na ulici Bělská byly loni opravovány, letos je tam problém znovu.

Ulice Dubraviova

Jestli se dočkají zahrádkáři za prodlouženou Mostní důstojné cesty, to ukáže čas. Vedení obce se doprošovali formou podpisové stížnosti a každý z fotky může posoudit, jestli oprávněně.

Ulice Dubraviova

Ulice Dubraviova

Ulice Lužná

Děravý jako cedník je i začátek ulice Lužná před napojením na Paskovskou ulici. Ověřil jsem si, že vlastníkem pozemku je Ostrava, komunikuje však s ní někdo z Hrabové, kdo a kdy naposledy? Mimochodem, jak to zde vypadá s kanalizací v této části Hrabové, už někdo kontaktoval magistrát?

Konec ulice Lužná je v katastrofálním stavu

Začátek ulice Lužná je v katastrofálním stavu

Ulice K Nadjezdu

Příběh neutěšeného stavu povrchu vozovky ulice K Nadjezdu sahá do doby, kdy tudy jezdila nákladní auta společnosti Strabag v době výstavby prodlouženého úseku Mostní. Starosta dne 24.9. 2018 na jednání zastupitelstva sliboval následující:

Starosta odpovídá, že touto komunikací je obsluhována stavba Prodloužené Mostní a po dokončení stavby fou Strabag bude určitě uvedena do původního stavu.

Jak to dopadlo, se může přesvědčit na vlastní kůži celá Ostrava, když se bude chtít někdo z jejich občanů dostat na stezku podél prodloužené Mostní nebo do průmyslové zóny. Věřme, že se blýská na lepší časy, protože cestu bychom z vlastních peněz měli opravit letos… (čili opravu zaplatíme my, nikoliv “miliardová” firma Strabag, která ji zničila).

Katastrofální stav ulice K Nadjezdu

Katastrofální stav ulice K Nadjezdu

Kanály na Paskovské ulici

Kanály na Paskovské jsou neverending story a vložím sem mou žádost ze včerejška (15.4. 2021) na OVAK. Z odpovědi je patrné, že i ty kanály na Paskovské nakonec jdou za Hrabovou, protože nejsou OVAKu.

Dobrý den,

omlouvám se, že Vás opět musím kontaktovat, ale věřte, že nemám na vybranou a předem moc děkuji za spolupráci.
Potřebuji s Vámi pořešit následující dvě záležitosti:
1. Před ulicí Jezerní je na ulici Paskovská propadlý kanál. Moc prosím, jde to za Vámi a hlásil Vám to již někdo?
2. Již mnohokrát jsme si psali, o kanálu před ulicí Závadova na Paskovské ulici. Vím, že to nejde za Vámi, protože se jedná o kanalizaci, která byla budována asi načerno a OVAK se o ni nestará. V prosinci 2020 se mi na jednání zastupitelstva podařilo donutit úřad, aby kanál opravili, ale i tak se k tomu nemají. Věřím, že jen hledají vhodnou firmu, která by to opravila. Moc prosím, kolik by stála oprava OVAKem, kdyby si to u Vás Hrabová objednala a zaplatila. Nemusí to být přesně.
Děkuji.

S pozdravem, Radomír Orkáč

Dobrý den.

Níže zasílám krátké reakce:

AD1/ RŠ na námi provozované kanalizaci řešena v roce 2020, tato druhá šachtice, na kterou se ptáte a jejíž foto jste zaslal, není v naší správě. V pozadí na fotografii je vidět „naše“, opravená RŠ.

AD 2/ Jednalo by se o zhruba 18-19 tis. Kč bez DPH.

S přáním pěkného dne

Jan Baštínský

Propadlý kanál na ulici Paskovská (před/za ulicí Jezerní)

Propadlý kanál na ulici Paskovská (před/za ulicí Jezerní). Dle OVAKu to jde za Hrabovou.

 

Kanalizace u ulice Závadova není nikoho...

Kanalizace u ulice Závadova není nikoho. Dle OVAKu to jde za Hrabovou.

Chodník u prodejny Hruška

Věřte nebo ne, ale intenzivně se tomuto problému někdo věnuje. Není to sice Petr Balušek (radní za stavby) a ani starosta Igor Trávníček, ale věnují se tomu Janky ze Zelené Hrabové a radní Jiřina Kelnarová. Jelikož jim stále někdo házel klacky pod nohy (protože to přeci není jejich věc a starosta se majiteli nemůže měsíce dovolat) a věc se neubírala dle mého názoru správným směrem, podíval jsem se minulý týden do katastru nemovitosti a hle… cesta, obrubníky a část chodníku jde za našim úřadem, nikoliv za majitelem budovy.

Kdyby se naučil úřad používat katastr, možná by to řadu věcí urychlilo

Kdyby se naučil úřad používat katastr, možná by to řadu věcí urychlilo. Tentokrát jsem jim fotku ještě musel poslat já…

Děkuji tímto Jankám ze Zelené Hrabové a Jiřině Kelnarové, že se do toho vložily.

Fotka nepotřebuje komentář, prostor před Hruškou

Fotka nepotřebuje komentář, prostor před Hruškou

Ulice U Řeky

Zuzana Ľuptovcová: Nedostatečně zabezpečený Hrabovský okruh: “Již 10 let sleduji, jak je hojně využíván Hrabovský okruh poblíž mého domu. Denně vidím stovky chodců/běžců, cyklistů i bruslařů všech věkových kategorií a nestačím se divit, že úředníky v Hrabové vůbec nezajímá naše bezpečí v těchto místech okruhu, o kterém je i na webu Ostravy pěkný článek s popisem trasy – Hrabovský okruh — Ostrava.”

Nebezpečný stav ulice U Řeky, není zde ani osvětlení!

Nebezpečný stav ulice U Řeky, není zde ani osvětlení!

Ulice Šolcova a Na Ščučím

Kdokoliv kdo se chtěl v předchozích dnech dostat k přistavenému kontejneru v křižovatce ulic Šolcova a Na Ščučím, ten šel domů “špinavý”. To nemluvě o tom, že se někteří občané domů nikdy v dešti nedostanou suchou a čistou “botou”, a to tudy chodí stovky lidí týdně…

Ulice Na Ščučím

Ulice Na Ščučím

 

Spojnice ulic Šolcova a Nešverova (přes mostek a odpočinkové místo s lavičkou)

Spojnice ulic Šolcova a Nešverova (přes mostek a odpočinkové místo s lavičkou)

Další místa, kde se šetří…

Ulice Božetěchova má opět po roce na stejných místech výtluky, cesta k Pilíkům od Paskovské je za deště absolutně nesjízdná a neschůdná, na Šídlovci u parku je propadlá vozovka, atd., atd., atd.

Doufejme, že se podařilo najít peníze pro opravu parkoviště u TJ Sokol Hrabová, na kterou již v prosinci 2020 zastupitelé vyhradili částku 150 000 Kč v rozpočtu. Peníze se ale někde v rozpočtu ztratily a Sokol musí potupně prosit a žádat znovu… Mimochodem, povrch zde poničilo OZO, když zde každý týden jezdí vyprázdnit obecní kontejnery.

Parkoviště u Sokola si zaslouží nový povrch a přechod pro chodce

Parkoviště u Sokola si zaslouží nový povrch a přechod pro chodce

Více fotek na Google Photos:

[1] Oprava místní komunikace “K Pilíkům”

Štítky: , , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]