(VIDEO) Deník: Šachmat. Děti v ostravské školce učí šachy myslet a hrát fair play

(Deník 21.4. 2023) Lepší brzy, než pozdě. Tím se řídí mateřinky, které už v předškolním věku učí děti základům šachů. Do projektu Šachy do škol se v Ostravě zapojilo 24 základních a 25 mateřských škol. Jednou z nich je Mateřská škola Klubíčko v Hrabové, kde se královskou hru učí prckové už od čtyř let.

Ve školce s výukou šachů začali už v roce 2017. „Jsme součástí projektu, který vznikl na Mateřské škole Hornické v Ostravě u paní učitelky Ivy Chadzipanajotidisové, a poté bylo proškoleno několik učitelek. Šachy dětem neslouží jen k rozumovému poznávání a k rozvoji logiky, ale i k upevňování osobnosti a charakteru. Sama jsem vypozorovala, že se děti naučí přijímat prohru. To je pro ně velmi důležité,“ vysvětluje ředitelka Mateřské školy Klubíčko Alica Strnišťová.

Video je na Youtube:

Nejvíce si pochvaluje úroveň hry, kdy se děti kromě šachů naučí i podávat si ruce před začátkem a po konci hry. Herní kulturu pak vnímají už přirozeně.

Děti se šachy učí poznávat díky pohádce, v níž se líčí, jak figurky vypadají, jaké jsou jejich herní možnosti a kde na začátku hry musí stát. Šachovnice se pro nejmenší stává královstvím, kde jsou král s královnou, hrad, koně i rytíři – střelci. Děti, které ještě neumí číst a psát, pak při hře překvapí matematickými schopnostmi i logickým úsudkem.

Rozvoj dětského intelektu díky šachům definuje řada psychologických studií. Šachy mohou zlepšit matematické, paměťové schopnosti, rozvíjet logické myšlení, učí děti koncentraci, flexibilnímu plánování či umění se rozhodnout v kritické chvíli. Přispívají k rozvoji kreativity a intuice. “Praxe ukazuje, že pokud dítě začne hrát šachy již v mateřské škole, pokračuje v této smysluplné činnosti i v rámci zájmových aktivit na základní škole,“ poukázala náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová.

Děti v Klubíčku mohou šachy hrát buď během běžného “školkového” dne, nebo v odpolední aktivitách dvakrát do týdne. Účastní se také šachových turnajů nebo příměstských táborů o prázdninách. Někdy hrají i doma, například s prarodiči. „Já hraju s dědečkem a brzo pojedu hrát šachy i do Brna,“ dodává na konci partie pětiletý talent Michal.

Převzato: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/sachmat-deti-v-ostravske-skolce-uci-sachy-myslet-a-hrat-fair-play-20230421.html

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]