(VIDEO) V Ostravě hrají šachy děti ve školkách. Rozvíjí děti v mnoha směrech

(TV Polar: Ostrava, 27.4. 2023) Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, v Ostravě hrají šachy už děti v mateřských školách a není to jen bezmyšlenkovité posunování figurek po šachovnici. I ony už umí připravit pěknou past na soupeře.

Už od roku 2017 začal v Ostravě fungovat unikátní projekt Šachy do škol. Je to jeden z mnoha způsobů jakým město rozvíjí talent dětí už od útlého věku na mateřských školách. Za dobu existence se už do projektu zapojilo více než 1 600 dětí základních i mateřských škol.

Kateřina Smičková, učitelka MŠ: “Výuka dětí v mateřských školách probíhá hrou, formou pohádky. Šachovnice se pro nejmenší stane královstvím, ve kterém neschází král s královnou, hrad, koníci či střelec.”

Anketa, děti:

“Moc se mi líbí, jak vyhazuju ty pěšáky.”
“Mě baví, když můžeme sahat do kouzelného pytlíku a hrajeme.”

V současnosti se v Ostravě zapojilo do projektu Šachy do škol 24 základních a 25 mateřských škol, šachy si mohou děti zahrát také ve Středisku volného času Korunka.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora Ostravy:

„Rozvoj intelektu dětí díky hře šachů definuje celá řada psychologických studií. Šachy mohou zlepšit matematické, paměťové schopnosti, rozvíjet logické myšlení, učí děti koncentraci, flexibilnímu plánování či umění se rozhodnout v kritické chvíli. Přispějí rozvoji kreativity a intuice. Praxe ukazuje, že pokud dítě začne hrát šachy již v mateřské škole, pokračuje v této smysluplné činnosti i v rámci zájmových aktivit základních škol.”

Pro děti z mateřských škol jsou připravovány šachové turnaje, o prázdninách se pro děti chystá už třetí příměstský šachový tábor s názvem „Letní šachová pohádka.“

Video je na Youtube:

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostravsko/ostrava/11000036929/v-ostrave-hraji-sachy-deti-ve-skolkach-rozviji-deti-v-mnoha-smerech

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]