Zápis z jednání komise výstavby

Zápis z jednání Komise výstavby, dopravy a ekologie
Rady městského obvodu Hrabová dne 12. 5. 2016

Přítomni: dle prezenční listiny

Usnesení:

  1. Komise nedoporučuje instalaci zpomalovacích prahů na ul. Na Potoku.
  2. Komise bere na vědomí studii MŠ a doporučuje barevné rozlišení pavilónů a barevný plot a zároveň vybudování parkovacího pásu na celé ul. V. Huga mezi ul. Příborskou a ul. Paskovskou (včetně zaslepení dnešní spojky mezi ul. Reymontovou a ul. V. Huga v sousedství MŠ, příp. její náhradu chodníkem) s vypuštěním stromů v tomto parkovacím pásu.
  3. Komise doporučuje květinovou výsadbu cibulovin v prostoru před ZŠ.

Zapsal: Dvořák

Štítky:

15 Komentáře

  1. Šárka Tomisová říká:

    ad. 2) To snad nemyslíte vážně…

    • Jan Dvořák říká:

      Myslíme – prostě se nám šedá školka a dřevěná ohrada kolem ní zdají poněkud ponuré a prostředí dětí má být barevnější. Konkrétní barevné řešení ale necháme odborníkům.

      • Šárka Tomisová říká:

        Pane Dvořáku,
        Vy moc dobře víte, kam svoji poznámkou mířím.

        Je to čistě reakce na zamýšlený PARKOVACÍ pás.

        Nebylo už toho betonu snad přespříliš?

        Chcete překonat pomyslný vrchol, který představuje zničený VNITROBLOK a jeho příštipek – právě dokončené nechtěné parkoviště na Příborské, pro které NEHLASOVAL na zastupitelstvu vůbec nikdo?

        Které NECHTĚLI občané PŘILEHLÉHO okolí a na zastupitelstvu se nebáli to říci?

        300 000 vyhozených do vzduchu, protože vysoutěžená cena není konečná díky vícepracem.

        Nebylo by lépe dát tyto peníze na kulturu či zvelebení prostoru za domem s pečovatelskou službou na Šrobárově? Stáří nás také čeká a v tom je život nemilosrdný a spravedlivý. I z tohoto důvodu bychom si těchto lidí měli vážit, pomáhat jim a vycházet jim vstříc, ne je odstavovat na druhou kolej.

        Nebylo by mnohem lepší a hodnotnější zvelebit park na náměstí? Děti i jejich rodiče se mě stále ptají, kdy už konečně budou v parku houpačky či kolotoče, že to je ideání místo a že se vše cpe jenom do školky.

        Jak je vůbec možné, že si rada parkoviště prosadila PROTI VULI VŠECH ?!?

        Co to proboha máme na radnici za lidi?

        Nezměnilo se vůbec nic, jenom byl vyměněn starosta, který už to přeháněl a za to, že byl odstaven, si může čistě sám.

        • Jan Dvořák říká:

          Parkovací pás na V. Huga byl navržen zpracovatelem studie, ale pouze na cca polovině délky ul. V. Huga v úseku od Příborské po Paskovskou. Komise doporučuje, aby byla takto upravena ulice v celém tomto úseku (stejně jako Šrobárova či U kotelny). Prakticky nejde ani tak o zvýšení počtu parkovacích míst, ale umožnění autům se vyhýbat, což v dnešním uspořádání není možné a přitom je zde silný provoz, protože po ulici musí projet všichni ze starého Šídlovce.

    • Stanislav Holiš říká:

      Komise navrhuje (poradní orgán), občan rozhoduje, je to tak? A ke školce – na Jihu nabízejí volné místa pro děti, aby byly školky využité

      Problémy s místy ve školce nemají rodiče v městském obvodě Ostrava-Jih. „Kapacita devětadvaceti mateřských škol je v rámci městského obvodu dostačující a přeplněné rozhodně nejsou,“ konstatoval mluvčí Ostravy-Jihu Michael Kutty. Obvod má navíc v současné době k dispozici celkem šest tříd s celkovou kapacitou minimálně 120 dětí, které se v případě potřeby okamžitě dají otevřít. V současnosti je mateřské školy využívají jinak, například jako tělocvičny.

      • Jan Dvořák říká:

        Komise se vyjadřovala pouze ke vzhledu budovy. Pravdou je, že ani jedna ze současných budov není pro školku stavebně vyhovující a kapacitně dnes opravdu nestačí.
        Diskuse o tom, zda se má vůbec stavět nová školka, kde a jak má být velká, měla proběhnout před tím, než rada objednala architektonickou studii. Představa, že se současně ponechá i budova na Příborské i mně připadá trochu megalomanská. Proto jsem spolu s panem Šumberou chtěl znát tu prognózu počtu dětí v Hrabové v dalším období a vyšlo najevo, že rada rozhodla, aniž by ji znala. Z posledního vyjádření pana starosty vyplývá, že snad už se jí nebrání, protože pochopil, že bez ní by žádnou dotaci ani Hrabová nedostala.

  2. Stanislav Holiš říká:

    Jihu chybí děti. Školky přijímají
    Téma: Moravskoslezský kraj
    18.5.2016 Právo Strana 10 Severní Morava a Slezsko
    Denisa Telaříková
    Ostrava-Jih, stále ještě nejlidnatější část krajského města, se potýká s nedostatkem dětí nejen v základních školách, ale také v mateřinkách.

    Proto nyní nabízí volná místa ve školkách i rodičům z jiných ostravských částí. Právu to sdělila mluvčí Ostravy-Jihu Martina Gavendová. „Z nabízených 1108 míst ve školkách pro školní rok 2016/ 2017 je aktuálně 275 míst nenaplněných. Proto školky, v nichž zbývají volná místa, nyní dají možnost i rodičům, kteří v našem obvodu nebydlí, ale dojíždějí sem za prací. Místa ale nabízíme také rodinám z okolních městských obvodů,“ sdělila Gavendová s tím, že informace má radnice ze zápisu dětí k předškolnímu vzdělávání na 30 svých mateřinkách, které proběhly letos v dubnu.
    „Na druhou stranu rodiče z Jihu mohou být spokojeni, protože se letos do mateřských škol dostanou všechny přihlášené děti,“ podotkla Gavendová. Podle ní hlásí nejvíce volných míst mateřské školy na ulici Předškolní, B. Dvorského a Mitušova 6.
    „Školky nebudou trvat na zažitém kritériu trvalého bydliště dítěte v dané lokalitě. Stále však platí, že přednost mají rodiny bydlící v našem obvodu,“ upozornil Adam Rykala (ČSSD), radní Jihu, který zde má školství na starosti. Dodal, že v obvodu jsou samozřejmě i školky, které mají zcela zaplněno. „Týká se to hlavně mateřských škol, které vycházejí vstříc rodičům dětí, kterým v září ještě nebudou tři roky,“ konstatoval Rykala s tím, že plně obsazena tak je například MŠ Tarnavova a MŠ Adamusova. Počty dětí v Ostravě-Jihu klesají už několik let. Podle mluvčí je to dáno nejen menší porodností, ale také tím, že se lidé z obvodu stěhují jinam. „Například v roce 2013 bylo při zápisu do školek přihlášeno 1212 dětí, letos jen 842,“ shrnula Gavendová. Podle informací Práva ostatní velké ostravské obvody mají dostatek míst v mateřských školách. „Máme ještě pár volných míst, takže neřešíme problémy s tím, že by se přihlášené děti do školky nedostaly,“ sdělili včera Právu mluvčí Poruby a Moravské Ostravy, ale také starostka Mariánských Hor a Hulváků Liana Janáčková (Nez.).
    Problémy s umístěním dětí do školky však například na Ostravsku mají rodiče z Klimkovic. „Celková kapacita našich čtyř mateřských škol byla ještě před nedávnem 126 dětí. Během posledních čtyř let jsme ji zvýšili o 40 míst, ale pro město, kam se stěhují za příjemným bydlením zejména mladé rodiny, je to stále málo,“ sdělil místostarosta Klimkovic Jakub Unucka (ODS).
    Dodal, že navíc se na radnici obrátil největší místní zaměstnavatel, Sanatoria Klimkovice, s akutní potřebou dalších 15 míst. „Náš územní plán počítá s výstavbou dalších desítek až stovek bytových jednotek zejména v rodinných domcích. O parcely je u nás velký zájem. Rozšíření kapacity mateřských škol je skutečně akutní. Řešíme to,“ řekl místostarosta.

    Pro školní rok 2016/2017 je aktuálně celkem 275 míst nenaplněných Martina Gavendová, mluvčí Ostravy-Jihu

    • Radomír Orkáč říká:

      Ten tweet a facebookový příspěvek jsem sice zapsal/zveřejnil já, ale i tak si myslím, že novou školku potřebujeme.

      Stávající prostory jsou nevyhovující, alespoň takto se to dozvídám jako občan ze všech stran. Pokud tomu tak skutečně je, věřím tomu a existuje-li šance, že tyto problémy pomůže vyřešit dotace z EU (až z 80% pokrytím nákladů), mělo by se do toho jít.

      Tak trochu doufám, že na školu nepadne veškerá pozornost, protože by se stejně intenzivně měl řešit kulturní stánek. Pan Černý si hraje jen s časem a “údajně” nehodlá na svých požadavcích nic měnit. Mám to sice z druhé ruky, ale roky jednání to dokládají…

  3. Stanislav Holiš říká:

    Školku ano, ale jak velkou? Případně, když bude počet dětí klesat, jakože v evropě klesá, jak prostory smysluplně využít a počítat s tím už při navrhování stavby.

    • Radomír Orkáč říká:

      To je vec, kterou musi resit odbornici a na zaklade jejich doporuceni/navrzich maji manazeri (Rada, komise) rozhodnot co predlozi verejnosti a Zastupitelstvu.

      Takze Stando, bude to i na tobe;-)

      • Stanislav Holiš říká:

        Tak určitě, jen se mi nechce věštit z křišťálove koule….:-) Mimochodem, kolika kousky a do které školky přispějete vy, ať se máme v komisi od čeho odpíchnout….:-)

        • Jan Dvořák říká:

          Právě proto je nutno mít demografickou prognózu od odborníků. Tou už měla rada začít ještě než zadala studii.

[email protected] [email protected]