Školka: Vrchní ministerský rada tvrdí, že náš projekt mohl být dotací podpořen

Začátkem června 2020 se radní Jiřina Kelnarová zeptala Odboru řízení operačních programů Ministerstva pro místní rozvoj ČR, zdali bychom dostali dotaci na školku, kdybychom dodali včas stavební povolení s nabytím právní moci. Čili dokument, který nám chyběl a díky kterému jsme byli vyřazeni jako žadatelé.

Dobrý den paní Kelnarová,

v průběhu hodnocení byla alokace výzvy IROP č. 88 navýšena tak, aby bylo možné podpořit všechny úspěšné projekty. Kdyby tedy zmíněný projekt prošel úspěšně všemi fázemi hodnocení, spadal by do alokace výzvy a mohl být podpořen.

S pozdravem a přáním hezkého dne,

Mgr. Ondřej Pešek
Vrchní ministerský rada
Oddělení řízení
Odbor řízení operačních programů

Odpověď vrchního ministerského rady Mgr. Ondřeje Peška je pro Hrabovou doslova zdrcující. Zastupitelé v pondělí 22.6. 2020 ani přes tuto skutečnost, kdy víme, že někdo zásadně pochybil, nepodpořili náš kontrolní a finanční výbor a nesouhlasili s návrhem na podání žádosti o interní audit. Návrh nebyl přijat. Finanční škoda šplhá do desítek miliónů korun, které nakonec Hrabová hradí ze svého rozpočtu a nemusela.

Moje prezentace na toto téma je volně ke stažení, budete-li mít jakýkoliv dotaz, jsem schopen vše z prezentace písemně doložit:

Odprezentováno na jednání zastupitelstva dne 20.5. 2020

Odprezentováno na jednání zastupitelstva dne 20.5. 2020

Za nedodání stavebního povolení s nabytím právní moci může Dušan Rosypal (projektant), Svatava Králová (vedoucí projektového týmu za úřad), Jan Socha (nadřízený paní Králové) a Igor Trávníček (starosta MOb). O problémech s žádostí a ani výzvách od MMR nikoho dalšího tyto osoby neinformovaly až do června 2019, kdy již bylo pozdě na jakékoliv doložení/odvolání/záchranu situace.

 

Štítky: ,

9 Komentáře

  1. Jan Socha říká:

    S autorem článku souhlasím pouze v jediném: Hrabová v době podání žádosti o dotaci z evropských fondů neměla na školku připravený projekt se stavebním povolením. Debata, kdo za to může, že projekt nebyl připraven je složitější a naprosto odmítám, že za to mohou úředníci. Autor měl možnost o tom přesvědčit Policii ČR, u které bylo právě dokončeno vyšetřování a on zde vystupoval jako jeden ze 2 svědků. Mohl přesvědčit i zastupitele, kterým 3x marně dokazoval své pravdy. No a nyní označil jmenovité viníky celého procesu podle hesla : Na světě je jediná pravda a tu mám já. Chybí mi tu troška sebereflexe a pokory. Hrabová bohužel na dotaci nedosáhla. Není na ni právní nárok a hodnotící komise vyloučí nepřipravené projekty. Po bitvě je každý generál a pan exradní si tak vyřídil účty s nepohodlnými. Zapomněl, že kdyby se o nové školce nediskutovalo 15 let a neměnilo na poslední chvíli místo výstavby (a tím i projekt), mohla být dávno hotova a za daleko méně peněz. Zde osobně vidím podstatu všech problémů. Ať si každý vstoupí do svého svědomí, jaký měl na tom procesu podíl viny a čtenář si dotvoří obrázek.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Napsal jste to skvěle: “Chybí mi tu troška sebereflexe a pokory.”
     
    Co takhle nejprve odpovědět na všechny otázky kontrolního a finančního výboru, klidně v pracovní době, místo toho, abyste se v pracovní době obhajoval na sociálních sítích bez vyvrácení mých doložených skutečností?
     
    Osobně si myslím, že my si Vás platíme za to, aby vše na úřadě klapalo a ne za to, abyste prohlížel sociální sítě, kde si kdo dovolí jít s doložením svých důkazů ven.
     
    Nevšiml jsem si, že zrovna stížnost na nečinnost stavebního úřadu, které jste měli podat, pokud jsme chtěli mít stavební povolení včas, jste podali. Podali? Vy jste ho nemohli podat, protože až 20.12. 2018 jste požádali o prodloužení termínu, kdy máte teprve dodat dokumenty. Tomu se říká selhání a stálo nás to dotaci – obec přišla o desítky miliónů korun. Tohle jsem dnes doložil a vy tady zase budete psát o nějakém působení v radě, či 15 leté diskuzi, která ve skutečnosti probíhala na úrovni zastupitelstva teprve od roku 2016 a ještě navíc ani to nestačilo, aby úřad zajistil všechna potřebná povolení.
     
    Právě to, že jsem Vás neuhlídal ze své pozice, stálo za tím, že jsem rezignoval dobrovolně v radě a půl roku vyšetroval a získával informace. Mně nemusíte přesvědčovat o Vaší nevinně, já přesně vím, kdo kdy selhal a pochybil.
     
    Všimněte si, že co já zveřejním, to já taky doložím. Co vy napíšete, to nikdy nedoložíte a ještě se snažíte hodit vinu na někoho jiného.
     
    Prosím, neporušujte platnou legislativu a odpovězte konečně kontrolnímu a finančnímu výboru na “vyšetřovací” otázky. Chápu, že je pro Vás nepříjemné odpovědět na dotazy, které Vás usvědčují, ale když někdo poškodí zájmy městského obvodu, musí za to nést odpovědnost…

  3. Jan Socha říká:

    To je přesně ta vaše rétorika: Všechny informace ještě nemáte, ale viníky jste už odhalil.

    • Radomír Orkáč říká:

      Zveřejnil jsem pouze jména viníků, kteří svým laxním přístupem zapřičínili, že jsme nedostali včas stavební povolení. Je v mém doložení nějaká chyba? Další informace, které nemám pouze odkryjí další skutečnosti. Nemám problém si opět za informace zaplatit, když mi je budete chtít opět v rozporu se zákonem zpoplatnit:)

  4. Jan Socha říká:

    Nemám v oblibě plácat nesmysly na soukromých webech a sociálních sítích, kde se mnohdy lež vydává za pravdu a demagogie a populismus za prostředky. Proto budu vypovídat pouze na místech k tomu určených. Prokáže-li se jakékoliv moje pochybení, přijmu odpovědnost tak, jak to dělám celý život. Prokáže-li se moje nevina, upozorňuji, že existují tituly, jako šíření pomluvy, urážka na cti či šikanování úředníků. Pak zvážím, zda je využiji. Do té doby, prosím, ctěte presumci neviny.

  5. Panu Sochovi říká:

    Pane Socho, nebylo by vhodnější se obhájit doložením, že jste o stavební povolení požádali včas se všemi potřebnými dokumenty??? Místo toho zastrašování a prskání???

  6. Igor Trávníček říká:

    Jaký je to pocit, Radku, kouknout na sebe večer do zrcadla a říct si: „To jsem zase dneska pourážel lidí a navykládal nesmyslů“?
    Nedostali jsme dotaci z IROP ve výši cca 40MKč a to je, samozřejmě, špatně. A hledání viníků ve stylu středověké inkvizice, ukazování prstíkem především na ty, které nemám rád, to je taky špatně. Proti pomluvám se brání špatně, síla sociálních sítí je obrovská a každý si beztrestně může zveřejnit, co se mu hodí do krámu.
    To byl hlavní důvod, proč jsem dal podnět na policii k prošetření celého procesu přípravy stavby školky. A světe div se – hlavní protagonista nakonec do protokolu řekl, že „on osobně žádné konkrétní poznatky o trestné činnosti nemá“ a případ nakonec policie uzavřela. Pondělní zastupitelstvo nesouhlasilo s návrhem na podání žádosti o interní audit na magistrát a i já jsem byl jedním z těch, který hlasoval proti. Přesto jsem se s oddělením interního auditu na kontrole domluvil. Doufám, že proběhne co nejdříve a tu záplavu osočování a pomluv uzavře.

    • Radomír Orkáč říká:

      Milý Igore, děkuji Ti za tvůj komentář. Stejně jako pan tajemník jsi nepředložil v čem bych měl kohokoliv urazit a co přesně je v článku za nesmysl.
       
      K tvému trestnímu oznámení se rád vyjádřím, požádal jsem o jeho znění i výsledek úřad. Věřím, že nebudeš proti, když ho zveřejním a poukážu na slova právníka Transparency international – “Trestní oznámení je jen krok, jak zajistit, ať se nic nevyšetří a starosta bude mávat papírem, že policie nic nenašla”.
       
      TÍMTO TĚ VYZÝVÁM, ať ono oznámení a výsledek zveřejníš na webu http://www.ostrava-hrabova.cz!
       
      Pokud tedy chceš opravdu něco řešit, tak veřejně odpověz, proč jsme nezískali stavební povolení včas a kdo navrhl Via Consult, aby nám dělala administrátora zakázky (výsledkem byla cena “neobvyklá”).
       
      Ani tebou a ani tajemníkem se nenechám zastrašit a jsem si vědom, že když uvedu jakoukoliv nepravdu, tak mě u soudu rozmetete… Já nejsem zastupitelem, abych lidem lhal, ale abych hájil zájmy obce!
       
      PS: Teď již stačí, ať na mě zaútočí tvůj spolužák (projektant pan Rosypal) a úřednice paní Králová. A pak se opět můžeme věnovat dokládání faktů.

[email protected] [email protected]