Zápis z jednání Komise výstavby – 4.2.2016

Zápis z jednání Komise výstavby, dopravy a ekologie
Rady městského obvodu Hrabová dne 4. 2. 2016

Přítomni: dle prezenční listiny

V úvodu jednání podal předseda komise informaci o jednání zástupců MOb a komise se starostou Paskova o jejich zkušenostech s provozem obecních kulturních zařízení.

Usnesení:

  1. Komise v návaznosti na stanovisko ÚHAMO doporučuje RMOb, aby v rámci územního řízení zástavby lokalit skupinami RD byly kladeny městským obvodem podmínky vybudování inženýrských sítí a dostatečně kapacitní přístupové komunikace.
  2. Komise doporučuje řešit výjezd z odbočky na ul. Na Konečné instalací zrcadla. (1 člen proti, 2 členové se zdrželi)
  3. Komise doporučuje novostavbu kulturního domu umístit v prostoru západně ÚMO. (1 člen proti, 2 členové se zdrželi)
  4. Komise doporučuje zlepšení povrchu cyklostezky od Bělské k odlehčovacímu kanálu asfaltovým recyklátem.
  5. Komise doporučuje vyasfaltování ulice K Nadjezdu v úseku ve vlastnictví městského obvodu.
  6. Komise doporučuje, aby pí. Králová prověřila z hlediska prostorového a majetkového možnost rozšíření ul. Domovské v úseku Perunova – Klasná s cílem oddělení IAD od pěších a cyklistů.
  7. Komise doporučuje instalaci uzamykatelných bočních bran na ul. Domovské v úseku Bažanova – Jestřábského. (1 člen proti)
  8. Komise doporučuje, aby pí. Králová prověřila možnost nasvětlení přechodu u zastávky Mostní z hlediska souladu s projektem Prodloužené Mostní I.
  9. Komise doporučuje prořezání porostu stromů a keřů v prostoru mezi ul. Pod Břehy a ul. Domovskou.

Zapsal: Dvořák

Štítky:

20 Komentáře

  1. Martin Slepička říká:

    “Komise doporučuje, aby pí. Králová prověřila z hlediska prostorového a majetkového možnost rozšíření ul. Domovské v úseku Perunova – Klasná s cílem oddělení IAD od pěších a cyklistů.”

    Nelíbí se mi vytvoření silnice z odpočinkové pěší zóny a hojně využívané cyklostezky. Nevím, proč se v Hrabové podporuje na všech místech živelná výstavba. Stavět lze i v Hrabové inteligentně, s rozumem a ne na všech místech. Hrabovská příroda je však v Hrabové jen stavební pozemek. Otázkou je proč a komu to prospívá, když z Ostravy ročně odchází 5000 lidí.

    • Radomír Orkáč říká:

      Jenze ona ta “silnice” tam uz prave v tuto chvili je, prestoze se ma uzivat Domovska pro pesi a cyklisty. Porizeni sloupku spousta lidi bojkotuje a dalsi spousta lidi kritizuje, proc tam jezdi auta.

      Jezdi tam desitky aut denne a kdo tam chodi/jezdi na kole vi, ze se musi autum neustale vyhybat.

      Myslim si, ze za provereni nikdo nic neda a je to jen dukaz toho, ze se pracuje;-)

      Idealni by byl zakaz vjezdu, ale ten tam byt nemuze.

      Neprijde mi, ze by se v Hrabove stavelo neinteligentne a uz vubec si nemyslim, ze by rocni odchod 5000 lidi z Ostravy nejak souviselo s nerozumnou vystavbou. Samozrejme skutecnost muze byt jina.

      • Martin Slepička říká:

        Zákaz vjezdu, pokud si dobře vzpomínám, při vjezdu na Domovskou vždy byl a to s dodatkovou tabulkou “mimo dopravní obsluhy”. Kdyby se opravila, zpevnila ulice Mezipolí včetně mostku přes potok Ščučí a ulice Ve Stromoví, tak by část aut odpadla, neboť lidé jezdí do zahrádkářských kolonií přes Klasnou, nemluvě o autech, kteří jezdí na hlavní ostravské cvičiště psů a dronů na poli/louce Ve Stromoví.

        Nevím, proč by se neměly instalovat sloupky na Domovské např. mezi ulicemi Klasná a Na Konečné; mezi ulicemi Božetěchova a K Nadjezdu; mezi ulicemi Perunova a Jestřábského etc. Lidé bydlící na ulici Domovská by jen směřovali k nejbližší normální silnici a pak dále na Paskovskou.

        Mě přijde, že se v Hrabové staví neinteligentně. Již je zničen významný krajinný prvek Na Rybnících a do dvaceti let očekávám zastavění celého prostoru mezi Paskovskou, Místeckou a Prodlouženou Mostní, i když nevím, kdo by chtěl bydlet v tak hlučné a zamokřené oblasti.

        • Radomír Orkáč říká:

          Ano, prave proto je to zneuzivane a jezdi tam desitky aut:

          Zákaz vjezdu, pokud si dobře vzpomínám, při vjezdu na Domovskou vždy byl a to s dodatkovou tabulkou „mimo dopravní obsluhy“.

          Nezrusi ho nahodou Prodlouzena Mostni?:)

          Kdyby se opravila, zpevnila ulice Mezipolí včetně mostku přes potok Ščučí

          Taky netusim, proc by tam mely byt. Prosazoval to snad nekdo? Kdo?

          Nevím, proč by se neměly instalovat sloupky na Domovské např. mezi ulicemi Klasná a Na Konečné;

          Ano, tady to navrhovano bylo a je to jedno z reseni situace. Auta skutecne jezdi od Makra, pres Jestrabskeho, kolem trafacky a dale.

          mezi ulicemi Perunova a Jestřábského

          Predpokladam, ze to vsechno zastavis a prosadis do programu hnuti/strany, az pujdes do pristich voleb. Mas nejaky konkretni navrh, jak to resit? Tady si myslim, ze kazda rada je nad zlato a kritika nic neprinese. Mozna ale lek existuje, jen ho nikdo nenasel:

          Mě přijde, že se v Hrabové staví neinteligentně. Již je zničen významný krajinný prvek Na Rybnících a do dvaceti let očekávám zastavění celého prostoru mezi Paskovskou, Místeckou a Prodlouženou Mostní, i když nevím, kdo by chtěl bydlet v tak hlučné a zamokřené oblasti.

  2. Martin Slepička říká:

    “Predpokladam, ze to vsechno zastavis a prosadis do programu hnuti/strany, az pujdes do pristich voleb. Mas nejaky konkretni navrh, jak to resit? Tady si myslim, ze kazda rada je nad zlato a kritika nic neprinese. Mozna ale lek existuje, jen ho nikdo nenasel:”

    Nejsem si jist, konkrétních návrhů mám, jako vždy, spousty.

  3. Petr Bratek říká:

    Taky všechno vím a všechno znám.

    Naštěstí vím, že si můžu ještě dovolit postavim baráček na svém pozemku, když je vše v územním plánu s tím počítáno.

    Pane Slepičko, jsem rád, že respektujete naší inteligenci, která nám říká, že když vlastním pozemek, můžu na něm stavět a můžu se k němu dostat i autem!

    Jsem tady nový, neznám poměry, ale i tak se zeptám, nebydlíte na šídlovci v bytě? Pak by mi ta závist seděla.

    Instalece bariér u nás už klidně mohla být. Omezilo by mně to, ale těch aut tady jezdí hodně!

    • Martin Slepička říká:

      Vážený pane Bratku,

      moc děkuji za Vaši reakci jako jednoho z mých spoluobčanů s odlišným názorem, které jsem však čekal ve větší míře a také hlavně v mém článku k zamyšlení, zda má vůbec hrabovská příroda svou cenu.

      Netvrdím, že vše vím a vše znám, přestože tak po většinu svého života mohu působit, jen konkrétní návrhy přesto mám. Dokládá to např. článek Příroda v Hrabové, toho času 543 zhlédnutí, publikovaný zde na hrabova.info (https://www.hrabova.info/2016/01/31/priroda-v-hrabove/).

      Osobně respektuji individuální vlastnictví a zcela jistě si na svém vlastním pozemku rodinný dům postavit můžete, ale já ostatně také. Autem se ke svému pozemku/domu můžete jistě také dostat, pokládám to za základ kvality života, neměl byste však při tom porušovat platné zákony, vyhlášky a předpisy, neměl byste vjíždět do zákazu vjezdu, do pěší zóny a na vyhrazenou cyklostezku. Každý z nás bude také pravděpodobně preferovat jiné hodnoty.

      Normálně preferuji slušné, neurážlivé chování, nezakládaní si účelových falešných profilů etc. Obvykle to ovšem také vyžaduji po ostatních: “Jsem tady nový, neznám poměry, ale i tak se zeptám, nebydlíte na šídlovci v bytě? Pak by mi ta závist seděla.”

      To, kde bydlím či nebydlím, ponechám otevřenou otázkou, avšak můžete si najít některé mé komentáře, které jste pravděpodobně již četl.

      Pokud si myslíte, že nemám nic jiného na práci, než Vám závidět Váš pozemek/rodinný dům, tak tomu ale není. Momentálně se budu spíše zaměřovat na dokončení zatím bakalářského studia plus na mé zdravotní problémy. V mém dalším budoucím životě, pokud nezemřu, mi nic nebrání si zakoupit/vystavět rodinný dům dle platné legislativy.

      Hrabovská příroda je naší kolektivní devízou a někteří lidé (i radní) si to začínají uvědomovat. Dle mého názoru je Domovská hojně využívanou pěší zónou a  cyklostezkou, ne silnicí. Pokud však má však být silnicí druhé, třetí či čtvrté třídy, bude-li to přání demokratické většiny, tak to budu respektovat, stejně jako Prodlouženou Mostní, která ulehčí i přitíží. Obvykle je však nejlepší kompromis.

      Pokud napíši, že se v Hrabové staví neinteligentně, je to můj názor. Je však dle Vašeho názoru, jehož si vážím, inteligentní relativně frekventovaná individuální automobilová doprava na pěší zóně a cyklostezce?

      Rád na Domovskou chodím na procházky, kratší výběhy, jezdím na kole. Rád chodím do relativní přírody bez aut a preferuji zachování malé části hrabovské přírody, která zůstala na místě bývalých rybníků a která odděluje dosavadní zástavbu od frekventované dálnice D56 a průmyslové zóny znečišťující i hrabovské ovzduší. Podle mě jde stavět jinde, lépe a s vyřešenou infrastrukturou, a to dle mapy i územního plánu. Je mnoho jiných i hezčích a dostupnějších hrabovských lokalit bez hluku z Místecké ulice, kde lze žít spokojený rodinný život. Avšak jiný člověk, jiný názor, rád si některé přečtu.

      Zdraví
      Martin Slepička, m. p.

  4. Jan Dvořák říká:

    Pan Slepička má pravdu, že se z Domovské nikdy neměla stát ulice. Když jsem kdysi koncem 90. let při nástupu do zastupitelstva napojení nových domů na ni kritizoval, byl jsem chlácholen tím, že to je jen dočasné, dokud se nepostaví nová ulice za nimi a pak se na ni domy napojí. Byl jsem však podveden, protože novou ulici obvod ani nepostavil ani po dalších investorech nepožadoval její postavení a stavební úřad vesele povoloval další domy napojené na Domovskou. Komisi výstavby tak teď již nezbývá nic jiného než zachránit, co se dá, tj. snažíme se co nejvíce eliminovat důsledky tohoto chybného postupu v minulosti (rozšířením Domovské a zábranami).

    • Stanislav Holiš říká:

      S dopravní obslužností této oblasti souvisí i body 1 a 5. Řešení omezení vjezdu aut na Domovskou se neskutečně táhne. Obhajoba průjezdnosti mi příjde od lidí s jinak rozumnými názory nepochopitelná. Kompromisní řešení asi neexistuje, je to buď anebo….

  5. Vladimír Petana říká:

    Pane Slepičko, myslím si že chápu Váš “povzdech” nad způsobem výstavby v Hrabové. Ale ještě tady nejsou takové budovatelské hrůzy jako v jiných čtvrtích či městech. Co není může být. Celkově dle mého názoru za to může stavební řád s veškerou legislativou a snad i bezzubost státní správy. Strhnout černou stavbu bez pardonu, tak to by vstoupilo do dějin národa českého. Stavební předpisy se neplní – např. na dohled ÚMOb Hrabová se staví domeček a kdepak je legislativou předepsaný plot o výši 1,8m?. Příslušní úředníci asi chodí/ jezdí metrem, že to nevidí a nekonají.
    Co se týká (ne)zábran pro vjezd aut na Domovskou, tak tam to na mě dělá dojem osobní angažovanosti vedení ve prospěch některých ” významných a důležitých” občanů. Argumentace proč ne byla na úrovni kluků na pískovišti.
    Že se v Hrabové staví neinteligentně, no to je dáno více než liberální legislativou. V rámci územního plánu si skoro můžete dělat co chcete. Omezí vám počet pater, dostanete stavební čáru ( trocha odvahy a posunete kam chcete). Líbí se Vám rakouské či bavorské vesnice v jednotném stylu? Tak na to musíme zapomenout. Postavíte si klasický dům a koukáte z okna na pseudobaroko. To je svoboda v praxi.
    To ,že se zastaví pozemky, které se Vám tak líbí? Developer musí vydělat i na hranici významného krajinného prvku se postaví cokoliv. No ale přeci jen se něco podařilo. Např. tu nestojí super moderní architektonické cca 6 patrové věže na psí louce mezi točnou a školou. je ale fakt, že netlačili příliš na vedení města a couvli sami.
    Můžeme jen doufat, že většina co chtěla domeček tak jej má a tempo výstavby u nás zvolní a příroda vydrží déle. Na druhé straně za roky o které jsme oproti Vám starší, se toho v Hrabové událo na poli výstavby sakra hodně a ne vše je jako z barevného architektonického časopisu či (eko)přírodovědných časáků.

    • Martin Slepička říká:

      Já to cítím tak, že Domovská by měla být cyklostezkou a pěší odpočinkovou zónou s minimálním počtem aut, které by měly ohleduplně zamířit co nejdříve pryč, sloupky ve vhodných místech by to tak zařídily. Pokud to tak zastupitelé necítí, nechť iniciují přeměnu Domovské na ulici s klasickým provozem, nechť se trochu rozšíří a namalují pruhy pro obousměrný provoz. Poté by se ani nemusela stavět Prodloužená Mostní, ulehčilo by se lidem bydlícím na Paskovské ulici a poté bych mohl jezdit na kole bezpečně po Paskovské. (to je hyperbola)

      • Radomír Orkáč říká:

        Martine, pravdepodobne jsi nepochopil, ze nikdo neprosazuje nic jineho, nez aby Domovska byla i nadale cyklostezkou a pesi zonou. Pise Ti to nekolik lidi, alespon tak ja ostatni chapu a stejne to pisu i ja.

        Bohuzel ses do toho zamotal, protoze jsi napsal, ze mas nejake navrhy, ktere by resily inteligentni vystavbu a jizdu autem majitelu pozemku na Domovske.

        Prodlouzena Mostni ma s Domovskou spolecneho akorat to, ze Domovska pod ni povede “tunelem”.

        Zastupitele se v dane veci Domovske nijak nevyjadrovali. Proces je takovy, ze Rada vyhodnoti nazor komise a bud rozhodne sama, nebo to dale preda Zastupitelstvu ve forme navrhu na usneseni.

        Jake konkretni kroky tedy navrhujes ty? Jak odriznes dopravu na Domovske lidem, kteri maji na ni jediny vyjezd/prijezd od/k domova? Jak zajistis inteligentni vystavbu? Jedine reseni je od soukromych vlastniku/developeru pozemky s onou “prirodou” vykoupit, nebo je vyvlastnit.

        Volani po zachovani prirody je samozrejme velice pekne, chvalihodne a rozumne, ale bez konkretnich navodu/napadu, jak na to (ktere jsi psal, ze mas), tezko nekdo posoudi, jestli to myslis dobre, nebo jen kricis – zachovejme prirodu a zakazme dopravu na Domovske.

        Doporucuji Ti, aby sis precetl stanoviska doktora Skopala, ktereho doprava na Domovske velice ovlivnuje. Nepisu to proto, ze je clen CSSD, ale proto, ze za poslednich mnoho let jednal uz s kde kym a nic se nepohlo. Mozna, ale ze do obou problematik (Domovska, inteligentni vystavba) vidis lepe nez kdokoliv jiny, proto bys mel napsat, co konkretne a jak bys resil. Mysleno naprosto kamaradsky a neutocne.

        https://www.hrabova.info/2015/06/15/informace-z-kontrolniho-vyboru/

        Napsat, ze Domovska ma zustat chodcum a cyklistum a ze Hrabova ma bojovat za zachovani prirody, to umim i ja. Pomoci s vyvlastnenim/vykoupenim pozemku s prirodni krasou ci zakazat lidem z Domovske, aby ke svym domum jezdili autem, to ja neumim a nevim o nikom, kdo ano.

        • Martin Slepička říká:

          To, že je Domovská cyklostezkou a odpočinkovou pěší zónou, jsem dle vyjádření některých jiných spoluobčanů zatím nepochopil:

          “Pan Slepička má pravdu, že se z Domovské nikdy neměla stát ulice; byl jsem chlácholen tím, že to je jen dočasné, dokud se nepostaví nová ulice za nimi a pak se na ni domy napojí; stavební úřad vesele povoloval další domy napojené na Domovskou. Komisi výstavby tak teď již nezbývá nic jiného než zachránit, co se dá…” Ing. J. Dvořák

          “Co se týká (ne)zábran pro vjezd aut na Domovskou, tak tam to na mě dělá dojem osobní angažovanosti vedení ve prospěch některých “ významných a důležitých“ občanů. Argumentace proč ne byla na úrovni kluků na pískovišti.” Ing. V. Petana, CSc.

          “S dopravní obslužností této oblasti souvisí i body 1 a 5. Řešení omezení vjezdu aut na Domovskou se neskutečně táhne. Obhajoba průjezdnosti mi příjde od lidí s jinak rozumnými názory nepochopitelná.” S. Holiš

          Přátelsky nechápu, o čem mluvíš, zatím to tak není. Prodloužená Mostní byla nadsázkou (hyperbola = nadsázka). Nechápu to tak, že všichni prosazují, “aby Domovska byla i nadale cyklostezkou a pesi zonou”. Pokud to tak nemá být a bude to rozhodnutí demokratické většiny, může to být normální ulice, já to budu respektovat a chodci jen budou chodit po opačné straně silnice.

          “Zastupitele se v dane veci Domovske nijak nevyjadrovali” Vyjadřovali se v komisích, v radě a zde na hrabova.info. měli by se vyjádřit (všichni z koalice i opozice) na dalším zastupitelstvu, proto byli zvoleni.

          Já na nikoho, na rozdíl od jiných, nikdy nekřičím, jen píši tzv. výblitky zde na hrabova.info, které jsou mými nápady či dlouhodobějšími názory, sám jsi mi k tomu dal příležitost. Ještě jsem v životě nenašel dva lidi se stejnými názory.

          Konkrétní návrhy:

          “Nevím, proč by se neměly instalovat sloupky na Domovské např. mezi ulicemi Klasná a Na Konečné; mezi ulicemi Božetěchova a K Nadjezdu; mezi ulicemi Perunova a Jestřábského etc. Lidé bydlící na ulici Domovská by jen směřovali k nejbližší normální silnici a pak dále na Paskovskou.”

          Instalací pár sloupků se zklidní provoz, nebude již možné jezdit po Domovské neohleduplně dlouhou dobu. Lidi, kteří bydlí na Domovské ulici to de facto nijak nemusí omezit, jen pojedou k nejbližší silnici a pak dále na Paskovskou, slušní lidé, kteří tam bydlí a které znám, to tak dělají, když ví, že před domem je (prozatím) cyklostezka či pěší zóna.

          “Pomoci s vyvlastnenim/vykoupenim pozemku s prirodni krasou ci zakazat lidem z Domovske, aby ke svym domum jezdili autem; [kricis] zachovejme prirodu a zakazme dopravu na Domovske.”

          Zakazuji snad něco? Nevím, proč to píšeš. Kdo jsem, abych něco zakazoval? Lidé na Domovské a jinde zde mohou spokojeně a pěkně bydlet, nevím, proč bych měl něco závidět, jen by mohli ohleduplně vzhledem k ostatním spoluobčanům omezit pohyb autem na Domovské na asi nejkratší možnou míru ke svému domu.

          Pokud by se měla dále vyasfaltovat silnice K Nadjezdu (dle komise), bylo by ji dobré napojit na tamnější kruhový objezd a to co nejdříve. Až se napojí, lidé mohou jezdit do obchodu i do práce/na hory tam, opět zásadní zvýšení kvality života lidí bydlících či “budou bydlících” lidí na ulici K Nadjezdu ve významném krajinném prvku Na Rybnících.

          Měla by se zpracovat koncepce, jak bude vypadat Hrabová za 10, 20, 30 let, doufám, že již dávno existuje, víme, kam směřujeme. Dát výstavbě, pozemkům, domům, smysl a řád, infrastruktura, kanalizace a pěkné ulice. Mělo by se pamatovat také na parky, louky, lesy alespoň v minimálním rozsahu, aby v Hrabové žil alespoň jeden bažant (personifikace zvířeny). Myslím, že mi dobře rozumí i lidé bydlící na Domovské i pan Bratek, kvůli přírodě se jim zde líbí.

          Hrabová klidně může vykoupit některé neprodané pozemky od developerů, či jim nabídnout lepší s vyřešenou infrastrukturou. Pak může být zřízen jehličnatý či listnatý les, park, zachovány pole/louky/lesy apod.

          Radku, já zde píši podněty k zamyšlení do budoucna, pokud je to lidem/zastupitelům jedno, nechť mé příspěvky přeskakují.

  6. Jan Dvořák říká:

    Pan Slepička má nepochybně pravdu v tom, že bychom neměli zástavbu povolovat tam, kde je žádoucí uchovat přírodní krajinu. Osobně jsem byl při každé změně územního plánu proti tomu, aby se vůbec povolovala výstavba západně od Domovské. Tehdy ale vedení obce proti takové zástavbě nic nenamítalo a před pár lety se bohužel legislativa změnila tak, že je již výstavbě těžké zabránit, jak píše pan Petana. Domovská samozřejmě nemůže být alternativou k Prodloužené Mostní a ani vyasfaltování ulice K Nadjezdu z Domovské samo o sobě auta neodstraní, protože navíc její napojení na rondel Prodloužené Mostní z důvodu výškového rozdílu ani parametrů toho kruhového objezdu nelze provést.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pokud je parcela v uzebnim planu urcena k zastavbe, nevidim moc prostoru pro uchovani prirodni krajiny “inteligentnim” rozhodovanim – stavebnim rozhodnutim.

      Mimochodem, kolik z tech oblastni patri obci? Chceme to vyvlastnit ci vykoupit, abychom prirodu zachovali? Nejsme toho schopni ani u naseho kulturniho stanku Lipa.

      Nejvetsi pozemek od Kuhejdu, ktery malem bylo nutne vyvlastnovat, se rozhodla obec nezaradit do uzemniho planu jako “stavebni parcelu”. Me by spise zajimaly navrhy na zachovani prirody u soukromych “stavebnich” parcel… . Kolik z te prirody, co tady mame, tedy vlastni Hrabova?

      Je to cele jako !jeden jediny bod! u Zmeny pro Hrabovou, ktery rikal (nepresne) – zlepsime okoli Paskovske domluvou s majiteli pozemku/budov. Je to nerealne, prestoze existuje moznost, ze nekdo ze Zmeny majitele skutecne obejde, ale zde to konci. Mirku, Vladko, Stando, Zmeno… – nic proti Vam, je to skutecne jediny bod, ktery se mi vubec nezda i tak sympatizuji s Vasim hnutim.

      Stejne tak je na Domovske znacka – zakaz vjezdu mimo dopravni obsluhy. Muzeme zastavovat auta a domlouvat jim, ale to k nicemu nevede.

      Pozde bycha honit, je potreba resit i Domovskou. Dale pak pri dalsim rozhodovani o uzemnim planu dat hlavy dohromady napric celym spektrem lidi. S (ne)inteligentni vystavbou to nema nic spolecneho… . Z nejakeho duvodu takto nekdo rozhodl a jiz to nejde vratit.

      Proto me zajimaji navrhy od Martina na zlepseni, kdyz jich tolik existuje. Budu rad, kdyz je budeme spolecne vsichni prosazovat.

  7. Jan Dvořák říká:

    Ano, rozhodujícím nástrojem je územní plán a ten obvod v minulosti bohužel schválil se zástavbou tohoto prostoru. Nicméně je dalším nástrojem souhlas vlastníka komunikace (tedy obvodu) s připojením nové stavby na ni a ten se v případě Domovské nevyužil vůbec. Komise cítí potřebu řešit obecně problematiku zástavby většími skupinami rodinných domků, které jsou mnohdy napojeny na zcela nevyhovující komunikace (např. Na Farském, Bělská, K Nadjezdu), protože se nespokojila s tvrzením stavebního úřadu, že to nejde, a kupodivu na základě naší aktivity obvod obdržel stanovisko Útvaru hlavního architekta, že rozhodující je, co dá obvod do podmínek územního řízení pro takovou zástavbu a oni to budou respektovat. Máme sice negativní zkušenosti z minula, že územní rozhodnutí stanoviska obvodu nerespektovalo, ale co je psáno je dáno a je potřeba, aby obvod tento nástroj v budoucnu využíval.

    • Stanislav Holiš říká:

      MINULE – vládli na magistrátě jiní lidé, teď Ostravak a ANO, poznáme tedy jak se ta změna odrazí na respektování obvodních požadavků k místní výstavbě.

  8. Jan Dvořák říká:

    V minulosti představitelé obvodu měli spíš tendenci s vedením města válčit (viz např. slova bývalého starosty, že dá vedení města k soudu, když obvodu sníží rozpočtové příjmy kvůli nedostatkům v hospodaření) a potom těžko u vedení města mohli hledat zastání. Navíc je územní řízení výkonem státní správy.

    • Stanislav Holiš říká:

      Nový pan starosta toho má více k napravování, nejen s vedením magistrátu.

[email protected] [email protected]