Stavební úpravy ZŠ Paskovská – rozšíření školní družiny

Když jsem v květnu letošního roku zveřejňoval zde na Hrabová.Info informace o rozšíření školní družiny, snažil jsem se veřejnost uklidnit, že stavba za zhruba 12 mil. korun nenaruší výuku v končícím školním roce a ani v novém školním roce. Alespoň takto jsme to požadovali na jednání RMOb Ostrava-Hrabová.

Také jsem veřejnost ve stejném článku informoval o výši nákladů na rozšíření družiny:

Podstatnou informací pro nás občany jsou zcela jistě i odhadované náklady na přestavbu. Ty se podle zpracovaných rozpočtů pohybují někde kolem 12 mil. Kč. Financování bude kryto z rozpočtu našeho městského obvodu.

Jelikož jsem tušil, že občané nemají všechny potřebné informace ohledně “chystaných” projektů, se kterými počítá letošní rozpočet naší obce, zveřejnil jsem ještě před pondělním jednáním zastupitelstva dva články:

Jako zastupitel a radní jsem tedy před jednáním zastupitelstva udělal naprosté maximum, abych předal veřejnosti všechny informace. Nyní se ke mně dostávají “řeči” o tom, “jak jsme si mohli my zastupitelé dovolit souhlasit s rozšířením družiny za 16 mega” a “jestli to 3.7. 2019 opravdu schválíme”.

Nejprve je na místě poděkovat paní Květě Hrabovské, protože ta (pravděpodobně nejen) mně otevřela na jednání zastupitelstva oči, když nás za finanční výbor varovala, abychom nesouhlasili s navýšením financí na rozšíření družiny. Finanční výbor se již v minulosti dle jejich slov vyjádřil k projektu, že je předražený.

Přestože jsem sotva hodinu před jednáním zastupitelstva na radě obce souhlasil s doporučením zastupitelům navýšit rozpočet na tento projekt o 20%, na základě vystoupení paní Hrabovské jsem změnil okamžitě názor a podal jsem protinávrh, který navýšení ceny stavby nedovoluje. Pro můj protinávrh hlasovali všichni zastupitelé a o osudu projektu se rozhodne na původně neplánovaném jednání zastupitelstva dne 3.7. 2019.

Nedokážu si představit, že bychom s navýšením ceny v červenci souhlasili (mluvím ale samozřejmě sám za sebe) a navíc je třeba si uvědomit, že v květnu jsem psal o tom, že se začne s realizací stavby v polovině června… jelikož se to nestihne a nejdříve se začne v polovině července… není možné s ohledem na výuku v září s realizací stavby v tomto roce 2019 jakkoliv souhlasit. Zhotovitel má dle navržené smlouvy na realizaci přestavby 90 dnů, čili tři měsíce a není možné to smrsknout na měsíc a půl.

Myslím si, že jednání zastupitelstva 3.7. 2019 kvůli navýšení ceny je zbytečné a to jsem také řekl v závěru projednávaného bodu na pondělním jednání… . Dne 2.7. se bude znát nejnižší podaná cenová nabídka a pokud přesáhne již schválených cca 8 mil. korun, ruku pro navýšení nezvednu.

Kompletní informace najdete v dokumentech, které byly zveřejněny v dubnu 2019 na portálu s veřejnými zakázkami – vše v jednom ZIP souboru (36 MB):

Zdroj: Veřejné zakázky Ostravy-Hrabové

3 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Pokud někdo během hodiny vysloví názor přesně opačný, tak je buď schizofrenik nebo naprostý amatér, který nemá potřebné znalosti, aby mohl mít kvalifikovaný názor. Ale samozřejmě se to dnes nazývá politický pragmatismus – když vidím, že lumpárna neprojde, tak raději svůj názor změním. Jen bych rád viděl, který radní by si svůj soukromý byt rekonstruoval za 16 miliónů. Pokud je to ovšem z obecních peněz, tak to chtějí udělat, aniž by se trochu začervenali.

  2. Vladimír Slavík říká:

    Pan Ing.Dvořák asi nepochopil význam rekonstrukce budovy a  bazíruje na různých prkotinách. Jeho osočování některých radních z neschopnosti nejsou na místě Vždyť v této záležitosti nejde o žádnou záměrnou lumpárnu, ale o řešení různých složitostí a překážek při realizaci této stavby. Že je nutná, o tom nejsou žádné pochyby.
    Podle mého názoru bylo skutečně možné tuto akci lépe připravit.Své výhrady jsem zveřejnil v  článku na stránkách HN. Doufám, že mé připomínky byly správně pochopeny. Ale nyní je již pozdě.
    Nyní je nutné, aby tyto tyto nezbytné úpravy byly co nejdříve realizovány,

    • Jan Dvořák říká:

      Nevím, kde jsem se kdy vyjádřil, že rozšíření družiny není potřeba. Určitě však není žádoucí, aby se na tom někdo obohatil.

[email protected] [email protected]