Zápis z jednání kontrolního výboru – 17.1. 2020

Zápis z jednání kontrolního výboru Zastupitelstva Městského obvodu Ostrava-Hrabová
Datum jednání: 17.1. 2020

Přítomní členové kontrolního výboru:

  • Ospalíková Kristina
  • Gromnica Rostislav
  • Slíva Milan
  • Jiřina Kelnarová

Další účastníci jednání:

  • Igor Trávníček
  • Orkáč Radomír

Program jednání:

  • Nedodání dokumentů a informací ze strany starosty

Zastupitel Ing. Orkáč požádal kontrolní výbor o stanovisko ve věci „nedodání dokumentů a informací“, o které dne 31. 10. 2019 požádal pana starostu na jednání zastupitelstva. Pan starosta oznámil, že požadované Ing. Orkáčovi předá. 3. 12. 2019 uběhla lhůta pro dodání požadovaných dokumentů a informací. Ani do tohoto data však, dle vyjádření zastupitele Ing. Orkáče, mu požadované dokumenty a informace nebyly dodány ani poskytnuty. Došlo tak k porušení jednacího řádu Zastupitelstva MOb Hrabová.

Usnesení ze dne 13.12. 2019:

Kontrolní výbor se domnívá, že došlo k porušení § 82 písm. b), zákona č.128/2000 Sb. „Zákona o obcích (obecní zřízení)“, kde je členovi rady uložena povinnost doručit do 30 dnů písemnou odpověď na jeho dotaz, připomínku či podnět. Porušen byl také jednací řád Zastupitelstva Mob Hrabová. KV žádá starostu, aby požadované dokumenty bez dalšího odkladu písemně zastupiteli zaslal.

Hlasování o usnesení:

  • Pro:4
  • Proti: 0
  • Zdržel se: 0

K danému usnesení jsme obdrželi dne 17.1. 2020 vyjádření starosty pana Igora Trávníčka, kde upozorňuje na požadavky Ing. Orkáče s tím, že on jako starosta nemůže skenovat a zasílat jednomu zastupiteli hromadu podkladů, které si může bez sebemenších problému zajistit Ing. Orkáč sám. Upozorňuje na to, že postup Ing. Orkáče při zjišťování informací je nevhodný a šikanózní.

Usnesení ze dne 17.1. 2020

Kontrolní výbor se domnívá, že starosta nemusí vyřizovat dotazy osobně, ale může vyřízení či související administrativní činnosti delegovat na pracovníky úřadu a to prostřednictvím tajemníka, který mu je podřízen, zákon 128/2000 Sb., §110 odst. 2 a odst. 4 písm. b). Zákon starostovi sice ukládá zodpovědnost za informování o činnosti obce (zákon 128/2000 Sb., §103 odst. 4 písm. e), ale nevyžaduje, aby toto informování osobně vykonával.

Hlasování o usnesení:

  • Pro : 4
  • Proti : 0
  • Zdržel se : 0

Zapsala dne 17.1. 2020
Jiřina Kelnarová, členka KV

Štítky: , ,

21 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    Bohužel je potřeba konstatovat, že posílat 100 emailových dotazů měsíčně na úřad není normální chování. A ten kdo to dělá, poškozuje všechny ostatní občany, protože odpovídání na přiblblé dotazy nutně bere představitelům obvodu i úředníkům čas na řešení skutečných problémů Hrabové a její rozvoj.

    • Petr Žižka říká:

      Nedovedu si představit občana, který by posílal 100 emailových dotazů měsíčně jen proto, že ho baví nechat své prsty kmitat po klávesnici. Neumím si představit, že by tak někdo činil, kdyby byly jeho předchozí dotazy smysluplně a k plné spokojenosti zodpovězeny. Vůbec nechci hodnotit, neznám obsah těch 100 dotazů a upřímně, ani po tom netoužím. Jen bez znalosti věci nejsem schopen posoudit, zda tím někdo poškozuje všechny ostatní občany, ani zda jsou to dotazy přiblblé. Podobně jednoduchá hodnocení a odsudky na mne působí jako zbytečné a vzhledem k tomu, že jde evidentně o osobní problém mezi panem zastupitelem a bývalým panem místostarostou, kteří byli kdysi v jedné straně a už nejsou (páč ani nevím, jestli existuje místní buňka oné strany) tak i účelové. To zde píšu jen proto, aby se ctěný čtenář uměl v problému zorientovat. Ale jinak věřím v moudro čtenářovo, v jeho sečtělost a přemýšlivost:-). Pěkný den všem Hrabovanům (tedy všem obyvatelům Ostravy-Hrabové)

      • Jan Dvořák říká:

        No, to je právě škoda, že o obsahu nic nevíš. Pokud jsou mezi nimi dotazy typu kde starosta studoval, tak to opravdu s nějakou snahou o blaho Hrabové nemá nic společného.

        • Radomír Orkáč říká:

          Milý Honzo, píšeš “pokud”, takže jsou nebo nejsou?

          • Jan Dvořák říká:

            Pokud už nevíš, co píšeš, tak to začni řešit.

          • Radomír Orkáč říká:

            Pokud jde o mě, jediné, na co jsem se ptal (v souvislosti se studiem – ať každý posoudí, jestli je normální dát stavbu za 80 miliónů spolužákovi), bylo toto a ptal jsem se starosty (únor), nikoliv úřadu (leden):
             
            https://trello.com/c/65y4ReAH
             
            (4.2. 2020) Radomír Orkáč -> Igor Trávníček
             
            Ahoj Igore,
             
            moc prosím, na facebooku se lidé ptají po vizualizaci, ale nedostali jsme ji ani v materiálech na jednání zastupitelstva, ani nevisí na webu obce, ani jsem ji nenašel v mailu. Dokonce ji nemají ani na úřadě.

            Moc prosím, můžeš svého spolužáka, pana architekta, který projektoval stavbu za 53 miliónů (ve výsledku nás bude stát 80 miliónů) požádat, aby Ti ze staré známosti vizualizaci poskytl? Rád bych ji zveřejnil. Přeci jen to je největší investice MOb, která jak jsi psal ohrozí další rozvoj Hrabové, tak ať lidé vidí, co od toho čekat.

            Moc děkuji, měj se moc fajn a drž se.

            R.
             

             
            (4.2. 2020) Igor Trávníček <-> Radomír Orkáč, Ing. Arch. Dušan Rosypal | DUPLEX s.r.o.
             
            Ahoj Radku,
             
            samozřejmě, že svého spolužáka požádám – a to tak, že mu zasílám v kopii.
             
            Krásný den
             
            Igor Trávníček
            starosta

            • Jan Dvořák říká:

              Vy jste byli v radě, když se sestavovala hodnotící komise této veřejné zakázky. Vy jste byli v radě, když tato komise vybrala zhotovitele. Kdyby došlo ke zmanipulování veřejné zakázky, měli jste možnost podat trestní oznámení. Neslyšel jsem, že byste to udělali, takže asi dobře víte, že ke zmanipulování nedošlo. Tak laskavě mlčte.

              • Petr Žižka říká:

                Nechci přilévat oleje do ohně, ale říci (napsat) někomu, aby mlčel na svém (jeho) vlastním webu mi opravdu nahání hrůzu. Skoro jako kdybych přišel do svého domu a někdo mi řekl, abych šel bydlet jinam… Jinými slovy – možná by to chtělo zchladit vášně…

            • Radomír Orkáč říká:

              Milý Honzo, jsme tedy zpět u podstaty příspěvku nad komentáři.
               
              Smlouva o dílo se schvalovala dne 31.10. 2019. Jelikož jsme ani na radě a ani na zastupitelstvu neměli informace, požádal jsem starostu, aby dokumenty doložil a nesouhlasil jsem s uzavřením oné podezřelé zakázky. Jelikož nechodíš na zastupitelstvo, najdi si to v zápisu, je na webu obce. Mám Ti poslat odkaz?
               
              Já vím, že ty preferuješ trestní oznámení na všechno, ale já si myslím, že to má řešit nejprve náš kontrolní a finanční výbor. To, že jim za své peníze obstarávám informace určitě neoceníš, ale oněch skoro 1000 korun jsem zaplatil za dotazy týkající se školky.
               
              Ohledně školky budeme příští týden zasedat na neformální schůzce i se zastupitelkou a radní za ČSSD, což jistě víš a stejně tady kydáš hnůj. No proč ne…

              • Jan Dvořák říká:

                Na hnůj tady máme jiné specialisty. Pokud nedošlo k pletichám při veřejné soutěži, tak tady starostu akorát křivě obvinuješ.

  2. Vladimír Slavík říká:

    Vidím to poněkud jinak. Ve výkonu funkce starosty se skutečně občas vyskytují chyby. Ale jsem si vědom toho, že v Hrabové vyhrála poslední volby ODS a Igor Trávníček byl pravoplatně zvolen starostou. Taková je realita. Co jsme si zvolili, to máme.
    Radek Orkáč má jistě právo kritizovat starostu, a to i prostřednictvím “stošestky”.
    Radek Orkáč je výjimečně pracovitý člověk, vědom si svých povinností, a vyžaduje to i u ostatních. Nečiní tak příliš obratně,ale takovou má povahu.

    Kéž bychom měli v Hrabové těchto Radků Orkáčů více, a méně různých neschopných žvanilů!

    • Jan Dvořák říká:

      Bohužel ta “výjimečná pracovitost” není ku prospěchu Hrabové. Kdyby takto zneužívali funkci další zastupitelé, tak by starostovi nezbylo než na úřadě vytvořit nové pracovní místo “odpovídače magorům”. Jen pro úplnost je potřeba uvést, že tzv. Hrabované tohoto starostu zvolili, tak by mu měli teď také umožnit, aby měl čas pracovat pro Hrabovou.

  3. Vladimír Slavík říká:

    Pevně věřím v moudrost občanů. Již za dva roky budou komunální volby. V novém zastupitelstvu opět nezasedne Jan Dvořák, ale zvoleni budou reprezentanti ODS a SNK Hrabované. A možná i zástupci KDU-ČSL.
    Občané – voliči dovedou odlišit různé “kecalisty” od těch pracovitých, kterým záleží na obecním blahu.

  4. Vladimír Slavík říká:

    Věštírna není nutná. Stačí sledovat každodenní dění v Hrabové.

    • Jan Dvořák říká:

      Je samozřejmě možné, že na rozdíl ode mně již víš, jaké kýble špíny mají tzv. Hrabované nachystány na předvolební kampaň. Pevně ale věřím, že výsledek minulých voleb je pro občany Hrabové dostatečným varováním a budou volit ty, kteří jsou schopní něco Hrabové přinést (a to i zadarmo), a nikoli ty, kteří jsou schopni tak leda paralyzovat úřad maily (za cca 1000 Kč měsíčně).

      • Radomír Orkáč říká:

        Budu Tě parafrázovat: “Pan Dvořák si zřejmě pořídil věštírnu.”

      • Petr Žižka říká:

        Jestli se dá náš úřad paralyzovat maily, tak se začínám opravdu bát…:-):-):-). Zatím jsem se totiž domníval, že k tomu je třeba složitějších hackerských počinů…

        • Jan Dvořák říká:

          Bohužel se bojíš oprávněně.

        • Radomír Orkáč říká:

          Milý Honzo, opět chystáte nějaké anonymní trestní oznámení? To již tady bylo, ne?
           
          …že se někdo nabourává do emailových schránek úředníků:) Stejně jako trestní oznámení na starostu (on sám říkal, že si myslí, že je od tebe) za přeložení školky za úřad.
           
          Stejně jako dalších cca 10 trestních oznámení a podnětů proti občanskému soužití bylo z Vaší strany jen snaha zastrašit, vše odloženo -> nestalo se.

          • Jan Dvořák říká:

            Jedna omluva ti evidentně nestačila. Pokud trpíš přeludy, tak to řeš. Všechno má své meze.

[email protected] [email protected]